Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Alma

Leggyakoribb alanyai az MM106 alany, majd M26. A vadalma szinte alig jelenik meg az almaalanyok között.

Termőalkata és termékenyülése: Virágzatait többnyire a vesszők csúcsán elhelyezkedő vegyes rügyekből fejlődő hajtáso­kon hozza, ritkábban hosszúvesszők oldalrügyeiből is. A vi­rágok száma a virágzatban 4-9, melyek közül 1-2 fejlődik gyümölccsé. Az almafajták gyakorlatilag önmeddők, idegen virágport kívánnak, illetve megfelelő porzófajtával jobban termékenyülnek. Rossz virágport adó fajta telepítése esetén még két, egymást termékenyítő jó virágport adó fajtát is kell melléje ültetnünk, hogy azok a telepített fő fajtán kívül egy­mást is megtermékenyíthessék.

Termőhely igénye: Az alma hőmérsékleti igénye nem túl ma­gas. Jól fejlődik és terem az alacsonyabb hőmérsékletű területeken is, mert a -20 C° alatti hőmérséklet sem tesz benne semmiféle kárt - egy-két kényesebb fajtát (Cox narancs renet, Londoni pepin stb.) kivéve. Napfényigénye tekintélyes. A Magyarországon jellemző évi 600-700 mm csapadék általában elegendő egy jó közepes terméshez. Az almafa a talaj iránt nem igényes. A homoktalajokon is megél, de leginkább, a középkötött vályogos agyag-, a vályog- és a nem túl kötött agyagtalajokon teremnek legjobban, ha a talajok víz­gazdálkodása megfelelő.

Betegségei és kártevői: Legfontosabb két betegsége, melyek ellen állandó védekezésre van szükség a varasodás és a liszt­harmat. Előbbi a csapadékos időszakokban, utóbbi a szárazabb, melegebb években tesz kárt; a Jonathán legsúlyosabb kártevője. A kártevők közül az almamoly és a különböző pajzs­tetvek, főként a kaliforniai pajzstetű okozza a legtöbb kárt. Ezek mellett gyakrabban előfordulnak a levéltetvek, a vértetű, a bimbólikasztó bogár, az eszelények, a sodrómolyok, a poloskaszagú almadarázs és az utóbbi években a takács­atka.

Rendezés:
Az oldal tetejére