Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mézbogyó

Talaj: a mézbogyó talajjal szemben egyáltalán nem igényes. Van azonban néhány szempont, melyeket érdemes szem előtt tartani. A nagyon kötött, nehéz, agyagos talajokat, valamint a szervesanyag nélküli, laza homoktalajt nem kedveli. Ideális számára a középkötött vályog talaj.

A túlságosan száraz talajban az öntözésről fokozottan gondoskodni kell, főleg az első 2-3 évben.

Jó alternatív növénye az áfonyának, ugyanis a pH tűrése jóval szélesebb annál. A talaj 5 és 8 pH értéke között is jól érzi magát, legkedvezőbb azonban számára az 5,5-6,5 pH értékű talaj.

Víz: kedvezőtlen talajfeltételnek számít számára a pangó víz, ezért vízállásos, magas talajvízszintű, belvizes területekre nem való.

A mézbogyók kimondottan kedvelik a jó vízáteresztő, nyirkos, üde talajokat. Száraz körülmények között a gyümölcs érése elmarad a várakozástól, sőt a termések idő előtt lepotyognak a bokorról. Ilyen esetekben a hiányzó vizet öntözéssel és esetleg párásítással kell pótolnunk, de köztes műveléssel is segíthetünk a növényeken.

Fény: kedvező számára a teljes napsütés, viszont a 2022-es év nyári sugárzását figyelembe véve számítani kell a napégés jelenségére, ezért némi árnyék, részleges fény biztosítását javasoljuk (köztes művelés).

Hőmérséklet: a mézbogyó Magyarországon télálló, fagyvédelemről nem kell gondoskodni. Télen elviseli akár a -45oC-ot, virágai -8oC-on sem károsodnak. A késő tavaszi fagyok az új hajtásokban nem tesznek kárt.

A városi körülményeket jól tűri!

Ültetés: az ültetéshez szerves trágya (istálló trágya, komposzt, trágya granulátum,) használatát javasoljuk. Ültetvény telepítése előtt 8-10 kg/m2, tövenkénti telepítésnél 8-10 kg/ tővel számoljunk.

Ezt követően a talajt takarni kell szálas szervesanyaggl, faaprítékkal, komposzttal stb.

Kórokozók és kártevők: kedvező ültetési feltételek mellett a kék mézbogyó nem beteges. Előfordulhat azonban, hogy extrém időjárási viszonyok között lisztharmat vagy nagyon magas hőmérséklet és sugárzás (2022-es év) mellett napégést tapasztalunk a levélen.

Száraz nyáron, erős aszály és légszárazság mellett moly, levéltetű és takácsatka is felütheti a fejét.

Általánosságban elmondható azonban, hogy a kék mézbogyó kevésbé hajlamos a megbetegedésre.

Tápanyagutánpótlás: fontos a talajtípus, fontos a kiegyenlített tápanyagú komposzt, a szerves trágyázást január végén kell elkezdeni, mert áprilisban már gyümölcs van a bokrokon, addigra a káliumra is szükség van.

Rendezés:
Az oldal tetejére