Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Datolyaszilva

A datolyaszilva csak a nevében hordozza a szilva és a datolya nevet. Valójában rokoni kapcsolata egyikkel sincs. A Datolyaszilva (magyarul Káki) az ébenfafélék családjába tartozik. Szaporítása oltással történi, alany gyanánt a Diospyros kaki magoncait használják, de elterjedtebb alanya a fajta kákiszilváknak a Diospyros lotus. Ezek mellett előfordulhat még a Diospyros virginiana is, mely amerikai származású faj.

Magyarország éghajlata alatt az utóbbi időben tapasztaltak szerint elfogadhatóan termeszthető. Fiatal korában a téltűrése korlátozott, ezért védelemről gondoskodni kell, viszont a fagyzugos helyektől eltekintve és városi kertekben kevesebb takarással is beéri és jól teleltethető növény.

Tapasztalatom szerint kedveli a középkötött vályog talajokat, de nem szereti a túlöntözést. Mérsékelt vízadagokat kíván. A pangóvíz tönkre teszi.

Fontos megjegyezni, hogy termése utóérlelést igényel. A kellemetlen fanyar ízt tapasztalatom szerint a leghatékonyabban úgy lehet „eltűntetni” a gyümölcsből, ha fagyasztóba tesszük őket egy időre. Ehetővé akkor lesz, amikor a héja áttetszővé, üvegessé válik a gyümölcs húsa pedig teljesen megpuhul.

Rendezés:
Az oldal tetejére