Mi okozza az őszibarack levélfodrosodását?
Az őszibarackfák jelentős betegségét a tafrinás levélfodrosodást egy gomba okozza :Taphrina deformans.
- A fertőzés hatására a levelek egy részének vagy egészének megnagyobbodása, ráncosodása, fodrosodása figyelhető meg. Színük sárgászöld, majd sárgásbarna, végül piros lesz. A fertőzött levelek nagy része később lehullik, súlyos esetben a fa a levelinek nagy részét elveszti, felkopaszodik. Ilyenkor a fában súlyos tápanyagzavavar keletkezeik, a gondozatlan fa idővel el is pusztul.
- A hajtásokon és a vesszőkön is megfigyelhető tünetei: a megvastagodás és a deformáció.
- A gyümölcsök héján hólyagok és torzulás, húsukon rothadás tünete jelenik meg.
A jellegzetes tünetek a fertőzés után nagyjából 1-2 héttel jelentkeznek. A kórokozó ellen hatékonyan csak megelőzéssel lehet védekezni.
A levelek összepöndörödnek, bepirosodhatnak majd lehullanak
A tafrina tünetei a gyümölcsön
Milyen időjárás kedvez a tafrina terjedésének?
Az őszibarack rügyei a rügypattanás közeledtével egyre jobban fogékonyak a fertőzésre, a bőséges csapadékmennyiség a rügyekbe jutását elősegíti.
A védekezést már metszéskor elkezdhetjük a torzult, beteg vesszőrészek eltávolításával és megsemmisítésével.
A gomba a rügyekben vagy azok felületén és a vesszőkön telel át, ezért az első lépés a márciusi lemosópermetezés.
A gomba továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás és a hűvös (4-8 oC fokos) hőmérsékletet az optimális. Ezért a kezelést rügypattanáskor is meg kell ismételni. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, akár a nyár közepéig, egyhetes permetezési fordulókban kihúzódhat a tafrina elleni védekezés mindaddig, amíg a levegő hőmérséklete stabilan (éjjel is) 15–20 oC fölé emelkedik.
Fontos a fajtaválasztás
A különböző fajták érzékenységének is nagy jelentősége van. A fehérhúsúak jobban ellenállnak a tafrinának, fertőződésük esetén a betegség csak ritkán okoz nagyobb lombveszteséget.
Dr. Seress Zoltán Biokultúra 2016/1 számában megjelent írása szerint:
„A Biogazda 2. könyv által ajánlott, tafrinára kevésbé érzékeny fajták saját tapasztalataim szerint is javasolhatók biotermesztésre: Early Redhaven, Redhaven, Sunscrest, Incrocio Pieri és Champion. A könyv szerint javasolt többi fajtát nem vizsgáltam (sárgahúsúak: Cresthaven, Sunbeam, Jerseyland; fehérhúsúak: Hegyi korai, Mariska, Piroska, Nektár H, Ford; nektarinok: Flavortop, Harkó, Stark Red Gold; gumibarack: Babygold 6).
Surányi Dezső tafrinára kevésbé fogékonynak írja le az Alexander, Amsden, Mayflower és Salwey fajtákat a Biokultúra 2002/4. számában. ”
Más szakirodalom szerint a Kernechter vom Vorgebirge nemcsak a levélfodrosodással, de más betegségekkel szemben is különösen ellenálló.
Házikerti tapasztalatunk szerint a Nektár H nagyon jól ellenáll. Tavaly az összes őszibarack fajtánk eldobta a levelét, míg ez a fajta vígan virult. Úgy látszik ez nem minden évben igaz, mert ezen a tavaszon siralmasan néz ki ő is.
Milyen készítményeket alkalmazhatunk a megelőzésre?
- Mindenek előtt tartsuk jól a fákat! Készítsünk komposztot és rendszeresen szórjuk körbe a csurgóját és nyári vízhiányos időben pótoljuk a csapadékot.
- Rezes készítmények alkalmazása: Scudo, Cuprum MZ38 és Tejsavó
- Ennél környezetkímélőbb módszer a zsurló főzetéből készült oldattal vagy zsurló kivonattal permetezni.
- Gilisztahumusz alapú készítmény alkalmazása, amely mely más gombabetegségekkel kártevőkkel szemben is védelmet nyújt.
- Ha csak néhány levelet támadott meg a fertőzés, akkor azokat le kell szedni és meg kell semmisíteni.
Mi az Esstence?
Ez egy vegyszermentes gilisztahumusz alapú növénykondicionáló készítmény, BIO minősítéssel .
Az Esstence növényekre permetezve az élősködő gombaszervezetek életképességét csökkenti és életterét megváltoztatja a benne található baktériumok segítségével oly módon, hogy az nem lesz képes tovább terjedni sem a levélzeten, sem a talajban. Talajra permetezve visszaszorítja a talajban élő patogén (kórt okozó) gombák életterét.
Folyamatos használatával a levélszövetek megerősödnek és ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel szemben is.
A saját kertünkben már teszteljük és a tapasztalatainkat mindenképpen szeretnénk megosztani mindenkivel.