Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
4.090 Ft
Menny.:db

Zojka kamcsatkai mézbogyó - Konténeres

Elérhetőség: Nincs raktáron

Tudományos megnevezés: Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Zojka'

Gyümölcseinek antioxidáns-hatása felülmúlja a kék áfonyáét, a fekete eperfáét, a húsos somét, a kökényét, a szederét és a fekete ribiszkéétA népi gyógyászatban a növény csaknem minden részét használják.

Származás: Eurázsia északi részén és Kanadában honos, számtalan változata ismert. Legelterjedtebb Szibériában és Japánban, ahol gyümölcseit gyűjtik és sokoldalúan felhasználják. Hosszú életű, akár 50 évig is élhet. Látványos termései miatt díszbokornak is ültetik.
Érés idő: június
Termékenyülés: a biztos termés elérése érdekében legalább 2 különböző fajta beültetése szükséges. Igen bőtermő. (porzópár: bármelyik hasonló időben érő mézbogyó - pl.: Wojtek)
Termőre fordulás: 2-3 év
Leírás: 1,5 méter magas, gyümölcstermő díszcserje. Áprilisban hozza sárga virágait .Nagy, kék bogyói rendkívül jó ízűek, kellemes állagúak. Jelentős C-vitamin-tartalma is.
Felhasználás:  friss fogyasztásra, lekvárnak, vagy gyümölcslének is alkalmas
Ajánlott termőtáj: félárnyékos helyet igényel
Ellenállóképesség: fagytűrése nagyon jó
Megjegyzés: nem igényel savanyú talajt!

Szállítási méret: konténeres (2 liter), 40-60 cm

Kiszerelés:
Konténeres
Mérete:
Normál konténeres
4.090 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

 

Származása: mézbogyó (Lonicera caerulea) Eurázsia északi részén és Kanadában honos, számtalan változata ismert. Legelterjedtebb Szibériában és Japánban, ahol gyümölcseit gyűjtik és sokoldalúan felhasználják. Hosszú életű, akár 50 évig is élhet. Látványos termései miatt díszbokornak is ültetik.

Növekedés: A mézbogyó 1,2-1,5 méter magasra növő, széthajló ágrendszerű lombhullató bokor.

A termőhelyre kevéssé igényes növény. Gyakorlatilag bármilyen talajon megél, kivéve a nehéz agyagtalajokat és a kiszáradásra hajlamos, tápanyagszegény homoktalajokat. Erősen fagyzugos, belvizesedésre hajlamos, valamint déli fekvésű, szeles, kiszáradásra hajlamos területek nem alkalmasak termesztésére. Fényigényes, félárnyékos helyen a termésmennyiség és a gyümölcsméret csökkenésével kell számolnunk. Kiskertekben, balkonokon konténerben is jól nevelhető. Jól tolerálja az erősebb légszennyezést. Fagytűrő növény, vesszői akár a –45 oC-os, zöld hajtásai a –18 oC-os fagyokat is túlélik károsodás nélkül.

Termőképessége: Korán virágzik, a kinyílt virágok nem fagyérzékenyek, –7 oC-on sem fagynak el. Virágzása elhúzódó, 20-25 napig tart. Idegen megporzást igényel, ezért legalább két, azonos időben virágzó fajtát ültessünk, de a legmegfelelőbb három együttvirágzó fajta telepítése. Fontos, hogy a ribiszkéhez hasonlóan a cserjetörzs a talajba kerüljön, ezért kb. 5 cm-rel mélyebbre ültessük a növényeket, mint ahogy a faiskolában voltak. A sekélyen elhelyezkedő gyökérzet miatt legfeljebb ősszel és akkor is csak max. 5-8 cm mélységben mozgassuk a talajt. A mézbogyó nem szárazságtűrő, ezért rendszeres öntözésére nagy figyelmet fordítsunk.  Érett gyümölcseit a madarak is szívesen fogyasztják (érdemes hálóval védeni a bokrokat).

Érésidő: Az egyik legkorábban érő gyümölcsfajunk, szüreti ideje május végén-júniusban, a szamóca érési idejében van. A gyümölcsök akkor érettek, ha a gyümölcshús bíbor színű, ha zöldes, akkor még éretlen és nagyon savanyú. A gyümölcsökben nagyon apró, puha magvak találhatók, melyek kevéssé zavarók a friss fogyasztás és a feldolgozás során.

Felhasználása: Gyümölcsei hűtőben 1-2 hétig eltarthatók, bár a tárolhatóság nagymértékben függ a fajtától is. Gyümölcseinek antioxidáns-hatása felülmúlja a kék áfonyáét, a fekete eperfáét, a húsos somét, a kökényét, a szederét és a fekete ribiszkéétA népi gyógyászatban a növény csaknem minden részét használják.

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére