Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Az erdőkert fontos eleme: az alomszék vagy száraz WC

Csodakertész
2022.09.23 00:00
Az erdőkert fontos eleme: az alomszék vagy száraz WC
A bolygón 1,5 milliárd ember nem jut tiszta vízhez, mi pedig napi 40-50 liter ivóvizet, a napi vízszükségletünk 30%-át arra használjuk, hogy egy gombnyomással leöblítsük a wc-t. Ez a legnagyobb beltéri vízfogyasztónk.
Van erre más megoldás is, csak a gondolkodásmódunkat kell megváltoztatni!

„Az ürülék a környezetre igazán csak víz hozzáadásával válik veszélyessé.” –  Országh József professzor.

Igen rossz ötlet ivóvizet használni arra, hogy megszabaduljunk az emberi hulladéktól. Mivel az iható víz egyetlen lépésben azonnal szennyvízzé alakul, mely szennyezi a talajvizet, a szennyeződést szétszórja több kilóméteren keresztül a csatornákban, a folyóvizekben és az értékes trágyát mérgező szemétté változtatja. 

Sajnos a mai szennyvízgazdálkodás egy elhibázott rendszer, hiszen édesvízzel felhígítjuk a salakanyagunkat. Majd ezt külön telepeken hatalmas energiafelhasználással próbáljuk szétválasztani, és kisebb-nagyobb sikerrel tisztítani, majd a természetbe visszaengedni.
Ezzel azonban megfosztjuk a talajt a visszajuttatandó tápanyagtól és csak tovább szennyezzük a vizeinket.

szennyvízgazdálkodás

szennyvíztisztító telep

A fekália komposztálható

A komposztált emberi ürülék ugyanúgy használható, mint bármely más komposzt. A komposztálási idő  nagyjából 3 év, mely hosszabb a hagyományos szerves hulladékok lebomlásánál.

A fekáliától irtózó világunkban nehéz azt a kulturális finnyásságot áttörni, hogy szembesüljünk az emberi végtermékünkkel.

Több okból is dönthetünk az árnyékszék felállítása mellett udvarunkban (akár lakásunkban is!): nagyon elkötelezett környezetvédők vagyunk, spórolni akarunk a vízszámlán, szupertápanyaggal akarjuk kertünket ellátni vagy egyszerűen így nőttünk fel, ezt láttuk gyerekkorunkban. 


Ezzel a módszerrel n
emcsak elkerüljük a tiszta víz  szennyezését, de tápanyagot is visszajuttatunk a termőtalajba.

 

Hogyan is fogjunk hozzá?

Akik ódzkodnak az alomszéktől, mégis szeretnék valahogy elkezdeni, akkor egyszerűen a vizeletgyűjtéshez használjanak fűrészporral vagy forgáccsal töltött vödröt. A forgács gátolja a bűzképződést. Amint telítődik a forgács, akkor a vödröt a komposztra ürítsük és keverjük össze vele. Már ezzel is sokat tudunk tenni a környezetünkért.
Ehhez a tevékenységhez kell egy kis zárt, akár házilag is összeeszkábálható házikó.

kerti wc

 

Hogy néz ki a budi nálunk?

 

saját kerti wc

Így. Igazán elszánt permakulturisták olyan növényeket nevelnek a ház körül, melyek kellően nagyok és puhák a  wc papír helyettesítésére.
A 70-es évek szőlőmunkásai erre a célra a szőlő levelét használták.

 

seprű

Kis söprű a rendszeresen visszaköltöző pókok és hálóalkotmányaik kitessékeléséhez. Valamint ezzel takarítjuk le az ülőkéről az odapotyogó fűrészport.
Víz a wc papír nedvesítéséhez.

 

szemetes

A szemetesvödörben tartjuk a fűrészport vagy forgácsot. Minden alkalommal a dolog végeztével 1-2 lapáttal szórunk a kupacra. Elzárja a szagokat. Kedves ismerősöm a házába helyezett egy vízmentes alkalmatosságot és remekül bevált neki. 

 

A kerti wc használatának nehézségei

  • a kulturális finnyásság áttörése: egyes családtagok büdösségre hivatkozva (ami pedig nincs!) nem nagyon hajlandók igénybe venni. A nyártól eltérő évszakban pedig jó hivatkozási alap a hideg. Ezt csak sürgős esetben tudja felülírni a házban található wc foglaltsága.
  • a megtelt vödör kiürítése: még fér egy kicsi alapon húzzuk-halasztjuk, aztán pedig már jó nehéz a vödör. Meg egyébként is nehéz ilyen közelről szembesülni a végtermékünkkel.

A vödör tartalmát egy erre a célra, raklapokkal körül kerített helyre öntjük, ahol a kutyák és tyúkok nem férnek hozzá. A kupacra időnként fűnyesedéket, szalmát is szoktunk dobni. Komposztálódott végeredményre még 1,5-2 évet kell  várni.

 

Elgondolkodtató...

Vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a termények beltartalmi értéke, mivel a kizsigerelt termőtalajok nem kapnak szervesanyagutánpótlást, azonban a műtrágyát és egyéb kemikáliákat mértéktelenül használjuk.
Az ember változatos táplálkozásának eredményeképpen ürülékében a legmagasabb a mindenféle elemek aránya. Ha tehát a kertünket ezzel a komposzttal is tápláljuk, és az élelmünk jelentős része innen származik, akkor egy olyan tápanyagforgalmat állítunk fel, mely évezredekig kiválóan működött.