Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Alma, körte szedése és tárolása

gondozás
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.09.08 00:00
Alma, körte szedése és tárolása
Mikor szedésérett a gyümölcs? Mire való az etilén? 

Szedési és fogyasztási érettség

Fajtától és évjárattól függ, melyik fajta mikorra érik be, mikorra válik szedhetővé. Ez a szedési érettség. Az alma és a körte utóérő gyümölcs. Ha túl korán kerül le a fáról, ízetlen marad, ha túl későn, akkor rosszul tárolható és hamar kásásodik.

Ha megfogjuk a gyümölcsöt, felhajlítjuk (de nem csavarjuk) és könnyen válik az ágtól, akkor már elég érett a szedéshez.
Megvizsgálhatjuk a magokat is, amelyek érett állapotban sötét barnának kell lenniük.

almamag


Szedéskor igyekezzünk megőrizni a védő viaszréteget.  
A sérült, kukacos gyümölcsöket tároljuk külön ládában és néhány héten belül fogyasszuk el.
Mindenképpen száraz időben szedjük le a tárolásra szánt gyümölcsöt.

Jó néhány fajta csak télre válik fogyaszthatóvá, ekkorra éri el a fogyasztási érettséget.

almaszedés

 

Az etilénről

Az etilén olyan hormonhatású gáz, amelyet egyes termények nagy mennyiségben adnak le közvetlenül érés előtt. Hatására a keményítő és a szerves savak cukorrá alakulnak, a pektin pedig lebomlik, amitől a gyümölcs megpuhul.  Ezért ha hosszan szeretnénk a gyümölcseinket tárolni, szellőztessünk minél gyakrabban.

Az etilén rontja a zöldségfélék minőségét, a sárgarépát például megkeseríti, ezért almát és zöldséget ne tároljunk egy légtérben.
Az etilén érlelő hatását használják ki a gyümölcs nagykereskedésekben, így időzítik egyes tételek utóérését. A féléretten szedett, hideg, oxigénszegény környezetben szállított gyümölcsöket etilénnel kezelik, amitől gyorsan elérik a kívánt színt és érettségi állapotot.

 

Etiléntermelő termények

Vannak etilént termelő és vannak etilénre erőteljesen reagáló zöldségek, gyümölcsök.

Etilént termel az alma, a körte, a burgonya, a paradicsom, az őszibarack, a szilva, a paprika és a cukkíni.

Etilénre érzékeny az alma, a kajszi, a körte, az őszibarack, a padlizsán, a káposztafélék, a paradicsom, a szilva, a zeller, kisebb mértékben a szőlő és a paprika.

Háztartási tipp: Ha félérett körte, őszibarack vagy paradicsom érését akarjuk gyorsítani, tegyünk melléjük almát. Ha viszont szeretnénk késleltetni az etilénre érzékeny zöldségek, gyümölcsök érését, ne kerüljenek etilént kibocsátók mellé.

A növények természetes anyagcsere folyamatai a betakarított terményekben sem állnak le. Oxigént használnak el, miközben széndioxid, vízpára, hő és egyéb anyagok keletkeznek.

 

Alma, körte tárolása

Alma és körte esetében csak tárolásra alkalmas, téli  fajták állnak el több hónapon keresztül. Mindkét gyümölcsre jellemző az utóérés, egyes fajták csak az utóérést követően lesznek ízletesek.
 

Egyes almák csak december-januárra válnak fogyaszthatóvá. Helyi beszámoló így ír a Batulról: "Ki nem lehet mondani, hogy micsoda finom alma ez – úgy januárban, mikor kisárgul. Édes is, és olyan kellemes illatja van és zamatja." 
Ezen kívül ilyen későn érő még a Húsvéti rozmaringPónyikParker pepinMutsu is.

 

A téli körték csak utóérés után lesznek igazán ízletesek: Hardenpont téli vajkörteTéli macskafej körte, Bosc kobak, Téli kármán.Téli körte esetében törekedjünk az egyrétegű tárolásra. Ez azért fontos, mert a gyümölcsök nem egyszerre szoktak beérni, a sárgára, vöröses barnára váltó szín alapján tudunk válogatni.

Házi körülmények között tárolásra leginkább a földes pince vagy egy fagymentes melléképület lehet a jó választás. Áttekinthető rétegben tegyük a gyümölcsöt átszellőző ládába. A szedés után két héttel mindenképpen válogassuk át az almát, mert ilyenkor sok szokott benne lenni a romlott. Később elég 4-6 hetente.

körte láda

 

Néhány zöldség tárolása

  • A káposzta szedés után maradjon pár napig a szabadban, utána szedjük le a külső leveleket és úgy tároljuk be.
  • A gyökérzöldségeket nedves homokba tároljuk be. A kisebbeket használjuk el először, mert ezek nagyobb fajlagos felületüknél fogva gyorsan kiszáradnak.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát először szárítsuk a napon vagy padláson néhány napig, majd ládába téve száraz, sötét helyen tároljuk.
  • A krumpliban lévő keményítő már 4oC-on elkezd cukorrá alakulni, a legmegfelelőbb a 7oC-os, sötét hely.
  • A keményebb héjú tökfélék sokáig eltarthatók a pincében, főleg ha a szárukat viasszal lezárjuk.