Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Atkák a szőlőn

környezetbarát megoldások
növényvédelem
Szűrés törlése
Csodakertész
2023.05.03 00:00
Atkák a szőlőn

A szőlő legjelentősebb kártevői közé sorolt atkák az asszimilációs felület csökkentésével jelentős terméskiesést okozhatnak.
Hogyan és mikor védekezhetünk ellenük?

Puklik a szőlő levelén

A szőlőlevélatka és a szőlőgubacsatka már korán, a fakadás után megkezdi a károsítást. Ebben a korai időszakban a levelek is érzékenyebb a károsításra.

A levélatka (Calepitrimerus vitis) szívogatásának hatására hajtásrövidülést, ízköz-rövidülés, torzuló kis levélkéket figyelhetünk meg. Később a torzult levelek felszakadoznak.
A hajtásnövekedés előrehaladtával mindig a fiatal leveleken szívogatnak.
Évente több nemzedéke van, a vesszők kéregrepedéseiben telelnek.

szőlőlevélatka

A szőlőlevélatka szívogatása nyomán kanalasodik a levél

 

A szőlőgubacsatka (Eriophyes vitis) szívogatása nyomán a levél színén kidudorodások, a fonákon pedig szöszös, nemezes foltok láthatóak. A gubacsatkák a levélatkákkal ellentétben nem mozognak a levelek fonákán, hanem a gubacsok belsejében élnek. Erős fertőzés esetén a foltok összefolynak, szintén csökkentve ezzel a növény asszimilációs képességét.

szőlőgubacsatkák

A szőlőgubacsatkák károsításának hatására gubacsok keletkeznek és ezek belsejében élnek

 

Megelőzés ideje

A védekezés optimális időpontja  a szőlő rügypattanás utáni gyapotos állapota. A nyár folyamán folyamatosan képződnek a gubacsok, a friss levelek felé vándorolnak az atkák.

 

Kezelés

A növényevő atkák ellen a NeemAzal 0,3 %-os (30 ml NeemAzal/10l víz) oldata szinte azonnal megoldja a problémát. Fontos tudni, hogy ez a készítmény a számunkra hasznos ragadozó atkákat nem pusztítja.

 A napsütés és magas hőmérséklet a szer gyors lebomlását okozza, ezért nyáron csak az esti és kora reggeli órákban permetezzünk.

Keverhető minden nem olajos és nem élő készítménnyel. Narancsolajjal keverve erősen perzselő hatású.

 

Vegszer nélkül - Miért fontos a nyíratlan rét a kertben?

Ott, ahol van aljnövényzet, amely kapcsolódik a természetes vegetációhoz, jellemzően elegendő számban vannak jelen olyan ragadozó atkák, pókok és más rovarok, amelyek hatékonyan tudják a kártevő atkák létszámát szabályozni.
Legfontosabbak a ragadozó atkák, amelyek a szőlőben előforduló levélatkák, gubacsatkák, tetűatkák, poratkák tojás, lárva és kifejlett alakjait, de más rovarok tojásait, esetleg a gyomok és szőlők pollenjeit, gyöngyszőröket és gombaspórákat is fogyasztják.
Ragadozó atkákat a legegyszerűbben az aljnövényzet fenntartásával lehet becsalogatni.

sorköz

A ragadozó atkák nemcsak más atkákat és azok utódait fogyasztják de pollen, spóra is szerepel az étlapjukon.

 

Ragadozó atkák betelepítése

Amikor telepíthető, hibernált formában vannak, akkor éppen senki sem gondol a kertre. A kertészek általában tavasz közepén kezdenek szembesülni a kártevőkkel. Amikor pedig elborítják a növényeket a szívókártevők, már késő a ragadozó atkák beszerzéséhez.

A ragadozó atkákat tél végén, de legkésőbb március közepéig lehet kihelyezni azokon a filccsíkokon, amelyekre a gyártók telepítették.

No erre jövőr télen mindenképpen vissza kell térnünk!

Filccsíkra telepített hibernált ragadozó atkák

Filccsíkra telepített hibernált ragadozó atkák többek között vegetáriánus atkákkal táplálkoznak.