Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Törzsmagasság kialakítása

metszés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.04.05 00:00
Törzsmagasság kialakítása
Milyen szempontok szerint döntsük el a törzs magasságát...

Milyen magas törzsű fát szeretnénk nevelni?

Ez azért lényeges kérdés, mert a későbbiekben, akár évek múltán, amikor érik a termés, hatással lesz a gyümölcsfára és a gazdájára egyaránt.
Milyen szempontok szerint érdemes megválaszolni ezt a kérdést:

  •  A gyümölcséréskor minél közelebb legyen a termőfelület a talajhoz, hogy a szedést a magunk számára minél inkább megkönnyítsük. Lehetőleg a földön állva lehessen szedni a fáról a termést.
  • Hogyan és milyen eszközzel fogjuk  a  gyümölcsfa alatti területet gondozni, hogy gép vagy a művelő ember elférjen alatta?
  • Fontos-e a számunkra, hogy a gyerekek vagy akár a szüleik könnyen föl tudjanak a fára mászni?
  • Van-e a területen legeltetés? Fiatal gyümölcsfák között kérődző állattal nem érdemes legeltetni, vagy nagyon gondosan meg kell védeni a gyümölcsfákat a kéregrágástól. Továbbá a legelésző állatok előszeretettel nyújtogatják a nyakukat a gyümölcsök után is, ami a kisebbik baj. A gyümölcsfákban azonban maradandó károkat tudnak okozni az ágak letörésével, amelyet az nehezen és hosszú idő alatt hever ki.
  • Esetleg növényvédelmi eljárások alkalmazásához a fa koronája könnyen megközelíthető legyen.
  • Ha alacsonyabb a törzs (60-80 cm), hamarabb termőre fordul a fa, mivel ahelyett, hogy a magas törzs kinevelésére fordította volna az energiát, a termőrészek kialakítására használta  fel.