Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Ültessünk mézbogyót áfonya helyett!

gondozás
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.05.02 00:00
 Ültessünk mézbogyót  áfonya helyett!
Miért ajánlom az áfonya helyett a mézbogyót? Sokan szeretnének faiskolánkból áfonyát vásárolni. Mindig megkérdezem: milyen a kert talaja, az ország mely részére kerülne a növény? És többnyire le kell beszélnem a vásárlót...

...mivel Magyarországon igen kevés hely alkalmas a talaj kémhatása és a légszárazság miatt az áfonya ültetésére. Az áfonya savanyú talajt és párás klímát igényel, mellyel többek között az Alpok alján, Erdély erdőiben találkozhatunk.
Helyette ajánlom a mézbogyót. Eléggé szerény a környezeti igénye és az íze hasonlít az áfonyáéra, némi szeder, málna, szamóca beütéssel. 

Milyen egészségvédő hatásai lehetnek a mézbogyónak?

Antioxidáns tartalma kivételesen magas más kék bogyókéhoz képest. (Az antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök oxidációs reakcióinak következtében fellépő sejtkárosodást. )

Szív és érrendszeri szempontból a mézbogyók olyan antocianinokat tartalmaznak, amelyek semlegesítik azokat az enzimeket, amelyek az érfalak rugalmasságáért felelős kötőszövetet elpusztítanák, helyreállítják az érfalakban található sérült fehérjéket és támogatják az egészséges keringést. Valamint a mézbogyó olyan klorogén savat tartalmaz, amely segít a vérnyomás szabályozásában is.  

Kiugróan magas az A és C vitamin tartalma. A szem és látás egészségének megőrzése a hajszálerek keringésének fokozásán keresztül valósul meg.

Milyen környezeti igényei vannak a mézbogyónak?

Sikerét  a talaj iránti igénytelenségének, bő termőképességének és különleges hidegtűrésének köszönheti. Magyarország egész területén termeszthető növényfaj. A mézbogyó nem szereti a forró, száraz körülményeket, ezért rendszeresen öntözzük és a megfelelő nedvesség megtartásának érdekében a talajt takarjuk mulccsal, mely a nedvesség megtartásán kívül javítja a talaj fizikai és biológiai állapotát is. A mézbogyó kifejezetten fagytűrő, hiszen Szibériában őshonos, és nagy területen termesztik.
 

Milyen az ellenállóképessége?

Elmondható, hogy a mézbogyó ritkán esik kórokozók és kártevők áldozatául. Azonban száraz, forró körülmények között, néhány fajta a lisztharmat és napégés tüneteit mutathatja. A kártevők tekintetében moly, levéltetű  vagy takácsatka szórványosan előfordulhat. Esetenként pajzstetvek is felüthetik a fejüket. Ezért fontos, hogy törekedjünk az optimális körülmények kialakítására.
 

Nemcsak ehető, de a kert dísze is lehet…

Legkorábban érő gyümölcseink a szamóca és a cseresznye mellé felsorakoztatható, mivel május végén-június elején érik. Ehetjük a bokorról csipegetve, akinek van türelme készíthet belőle lekvárt és fagyaszthatja is. A kevésbé türelmesek meghagyhatják madárcsemegének. Szép sövény nevelhető belőle, az ültetési távolságot a méreteihez kell igazítani: fajtától függően 1,5-2 m-es gömb alakú bokorrá fejlődik. Egy-egy tőről akár több kiló bogyó is szürtelhető.