Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Milyen meggyfajtát válasszunk?

fajtaismertető
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.09.07 00:00
Milyen meggyfajtát válasszunk?
Amikor meggyfajtát választunk, ne csak a gyümölcs milyenségét, az érési időt nézzük meg, hanem az ellenállóképességét is.

Monília, a meggyek ellensége

A meggyek veszélyes gombabetegsége a monília. Sajnos nemcsak a termésben okozhat jelentős károkat, de ágelhalást és a későbbiekben a fa pusztulásához is vezethet.

Virágon keresztül elsősorban akkor fertőz, ha a virágzás, hűvös, párás, időben történik.

Az Érdi Gyümölcs – és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht. kísérleti gyümölcsösében vizsgálták termesztésben lévő meggyfajták monília-fogékonyságát, laboratóriumi és természetes körülmények között.  Eredményeiket a Kertészet és Szőlészt 2009. február 25-i cikke alapján tesszük közzé.

meggytábla

 

Vizsgálati szempontok

A virágfertőzést nem mindig követte vesszőpusztulás. Ha a fertőzés csak helyi háncselhalást okozott, de 3 hónapon belül beforrt, a fajta toleráns vagy mérsékelten fogékony besorolást kapott.

A fajták összehasonlításán kívül azt is figyelték, az évek során hogy terjed tovább az ágelhalás. Megfigyeléseik igazolták azt a gyakorlatot, hogy az elhalt ágrészeket minél előbb el kell távolítani, mivel a fertőzés évről évre csak terjed.

Mesterséges fertőzési forrásként különböző gyümölcsfajokról származó izolátumokat használtak, amelyek közül a manduláról vett bizonyult a legagresszívebbnek, ezt követte a szilva. A meggyről és a kajsziról izolált gomba kevésbé bizonyult fertőzőképesnek.

Ez arra hívja fel a figyelmet, a meggy sikeres növényvédelmének az is feltétele, hogy más gyümölcsfajok is egészségesek maradjanak.

 

Toleráns meggyfajták

A Kiskőrös - Csengőd - Akasztó vidékén elterjedt Bosnyák meggy néven termesztett fajtakörből szelektált ki Apostol János egy, a blumeriellás levélfoltosodással és moniliás ágszáradással szembeni ellenállósága miatt különösen értékes változatot, mely Csengődi néven, 1990-ben kapott állami elismerést. 

Szintén a Bosnyák fajtakör tagja a Feketicsi meggy is, bár ezt a fajtát nem vizsgálták a kutatók. Mégis, eredeti termőhelyén, Bácsfeketehegyen, a helyi termelők tapasztalata szerint a moníliával fertőzött virágokat a fák elrúgják, ilyen módon védekeznek a fák a betegség ellen.

A Bosnyák fajtakörre jellemző, hogy erősen festőlevű, közepesen puha húsú és inkább édes mint savas. Többfelé cseresznyemeggyként is emlegetik. 

Érdi jubileum meggyet sikerült a piacon vennünk, mely akkor túlérett állapotában már az aszalódás jeleit mutatta. A meleg padláson töltött náhány nap után így néz ki.
Íze karakteres édes-savas, pikáns. Kiváló rágcsálni való aszalvány!

Érdi jubileum aszalványa

Érdi jubileum aszalványa

 

Hogy néz ki a fertőzés?

A monília tavasszal virágzáskor, illetve terméskötődéskor a hajtásokat támadja meg. 
A virágok a fertőzést követően megbarnulnak, a hajtások lankadnak, majd hirtelen hervadnak és elszáradnak, de a száraz levelek nem hullnak le.

Ez a kórokozó is sebparazita, így sérüléseken keresztül a gyümölcsöket is megtámadja, barna színű rothadást idézve elő, mely körül elszórtan szürke penészfoltok láthatóak.
A fertőzött gyümölcsök később mumifikálódnak és ugyancsak a fán maradnak. 

 

Monília virágon 

Monília tünetei virágzáskor

   Monília ágelhalás

Ágelhalás moníliás fertőzés esetén

 

Monília cseresznye

Moníliás fertőzés a gyümölcsön

 

Hogyan védekezhetünk a moníliával szemben?

  • nyugalmi időszakban végzett metszés során maradéktalanul távolítsuk el az előző évről fán maradt gyümölcsmúmiákat és a moníliával fertőzött ágrészeket (10 cm-es egészséges résszel együtt), amelyek a rajtuk lévő száraz virág- és levélmaradványokról jól felismerhetőek.
  • A levágott növényi részeket hordjuk el a fák környékéről és semmisítsük meg, égessük el.
  • A sűrű lombozat is oka lehet a nagyfokú fertőzésnek, ezért törekedjünk a szellős lombkorona kialakítására
  • Még rügypattanás előtt végezzünk alapos lemosó permetezést réz tartalmú készítménnyel. Monília fertőzésre fehérbimbós állapottól kezdve, virágzáson - terméskötődésen át egészen betakarításig számíthatunk. 
  • Emellett a gyümölcsfákat folyamatos növénykondícionálással lehet felkészíteni a kórokozók támadására, mert egy erős, jó kondícióban lévő növény kevésbé fogékony a betegségekre.