Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Házikészítésű környezetbarát patkányirtó

környezetbarát megoldások
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.08.24 00:00
Házikészítésű környezetbarát patkányirtó
Hogyan készítsünk környezetbarát rágcsálóirtó szert? Hogyan hat a szódabikarbóna a patkányokra és az egerekre?

Egér- és patkányirtó készítmények veszélye

A patkányok és az egerek ellen, kereskedelemben kapható csalétkek, azzal a veszéllyel járnak, hogy más hasznos állatok is elpusztulhatnak, amelyek patkányokat és egereket esznek.

Ezek a csalétkek általában vérzékenységet okoznak, így pusztítva el az élő szervezeteket.

 

A rágcsálók okozta károk

A patkányok és az egerek rágcsálásukkal komolyan károsíthatják a kertünket és a környezetünket.

Számos betegséget is terjeszthetnek vizelettel, ürülékkel, nyállal, szőrrel szennyezett táplálékkal vagy ivóvízzel, valamint a vizeletükkel és ürülékükkel szennyezett por belélegzésével.

egér kábel

 

A gyilkos szódabikarbóna!

A rágcsálókat szódabikarbónával pusztító módszer azon az elven alapul, hogy a patkányok és az egerek (nyulak és tengerimalacok sem) nem tudnak böfögni vagy hányni.

A szódabikarbóna a rágcsálók gyomrában reakcióba lép a gyomorsavval, habzik és szén-dioxid képződik, ami nem tud hová távozni.

A hányás egy védőreflex, amely megszabadítja a szervezetet a lenyelt méreganyagoktól.

A patkányok és egerek esetében a hányást korlátozó testi akadályok közé tartozik a gyenge rekeszizom, valamint a gyomor, amely nem megfelelően felépített ahhoz, hogy tartalmát visszamozgassa a torokba.

patkány

 

Készítsünk környezetbarát csalit szódabikarbónával!

A nátrium-hidrogén-karbonát , más néven szódabikarbóna (NaHCO 3 ) egy szagtalan fehér kristályos por, melyet a konyha, tészták térfogatnövelőszereként alkalmaz.

Mivel a szódabikarbóna magában nem túl ízletes, ezért össze kell kevernünk más, a rágcsálók számára szívesen fogyasztott összetevőkkel.

 

Íme két jól bevált recept

  • Mogyoróvajas csali

A mogyoróvajat kedvelik a rágcsálók, talán gazdag tápanyagtartalma és erős illata miatt.

A mogyoróvajat és a szódabikarbónát keverjük össze egyenlő arányban.

  • Liszt-cukor-csokoládés csali

A lisztet, cukrot és szódabikarbónát keverjük össze egyenlő arányban és adjunk hozzá egy kevés csokoládéreszeléket. Majd pici vízzel gyúrjunk belőle tésztát.

 

A csali kihelyezése

A patkányok és az egerek gyengén látnak, de nagyon óvatosak, ezért hajlamosak egyik helyről a másikra a falak mentén vagy más kifutókon mozogni, elkerülve a tágas térségeket.

A legjobb, ha a csalikat egyenesen a patkánylyukba vagy 2-3 méterenként helyezzük ki, valamilyen már nem használatos műanyag edényben (vizes flakon, tejfölös pohár).

A hívogató illatok ellenére a rágcsálók gyanakvóak, ha emberi illatot szimatolnak. Ezért viseljünk gumikesztyűt a csali készítése és kihelyezésekor!

döglött patkány