A cukorgyökér egy régi, aromás gyökérzöldség, melyet a burgonya és a cukorrépa vált ki. A cukorgyökér édesebb és aromásabb, mint a sárgarépa, könnyen termeszthető, évelő és igénytelen.
Jellemző: ehető gyökér, évelő, könnyen szaporítható
Tudományos név: Sium sisarum ‘Zuckerwurzel’
Magyar név: Cukorgyökér
Hasonló név: Keleti békakorsó
Származás: Kína
Amiért szeretjük: igénytelen, könnyen szaporítható és nagyon finom gyökérzöldség
Virágzás idő: késő tavasztól őszig
Leírás: mérete elérheti a 100 cm-t. A Sium sisarum gyökere viszonylag vastag, édes, aromás gyökereit a burgonya és a répához hasonlóan hasznosítjuk. Illatos fehér virágai késő tavasztól őszig nyílnak
Felhasználás: késő ősszel vagy télen fagymentes időben szedjük föl. Hajtásait párolják (stir-fry; rázva párolás), gyökerét a spárgához vagy az édesburgonyához hasonlóan készíthetjük el. A gumók ecetes lében tárolhatók.
Fényigény: napos fekvésbe javasoljuk ültetését
Ajánlott termőhely: a túságosan száraz és nehéz, kötött talajoktól eltekintve mindenhol jól megél.
Ültetési távolság: 1-1,3 m
Ellenállóképesség: egészséges, biotermesztésre kiválóan alkalmas
Gondozás: nyáron nagy vízigényű!
Helye az erdőkertben: 1-2. zóna
Megjegyzés: magról vagy télen a tövek tőosztással könnyen szaporíthatók