Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

ÚJ

Facélia vetőmag (100 g)

Telefonos ügyfélszolgálatÜgyfélszolgálat: +36-20/586-9493

A facéli az erdőkert kiváló többhasznú lágyszárú növénye. Méhlegelőként, takarmányként, dísznövényként és zöldtrágyaként egyaránt hasznosítható!

Leírás: a méhvirágfélék családjába tartozó facélia gyors növekedésű kétszikű növény, melynek levendulaszínű virágai vonzzák a méheket és a többi beporzó rovart. A főhajtásból 2-3 mellékhajtás ágazik ki, amelyek 15–100 cm magasra nőhetnek. Gyökerei 25–100 cm mélységbe hatolhatnak le a talajban, a karógyökérből finom hajszálgyökerek ágaznak el. 

A keléstől számítva 45–60 napon belül hoz virágot, és virágzása 6–8 hétig is eltarthat. Mivel hosszúnappalos növény, ezért csak akkor virágzik, ha a napsütéses órák száma eléri a napi 13 órát (május–szeptember közötti időszak), ezért a takarónövényként vetett facélia felmagzásától nem kell tartanunk.

Fényigény: napos helyre javasoljuk vetését, az árnyékot egyáltalán nem kedveli

Ajánlott termőhely:  a talajjal szemben nem igényes, azonban legjobban a 6,4–8,5-ös kémhatású, jó vízgazdálkodású talajokon teljesít. A nedvesebb talajokat kedveli. Nem télálló, mínusz 7–8 fokos hőmérséklet esetén elfagy.

Vetés: a magok 15–30 nap alatt csíráznak ki – a csírázást a fény és a hőmérséklet akadályozhatja, ezért érdemes legalább 1 centiméter mélyre vetni. Az ideális talajhőmérséklet a vetéskor 30o Celsius alatti, a 20–30o Celsius közötti értékek a kívánatosak. 

Takarónövényként május elejétől augusztus végéig, legkésőbb szeptember elejéig vethető. Korán lekerülő őszi kalászos vagy őszi káposztarepce után jól beilleszthető, utána szinte bármilyen tavaszi kultúra következhet. A javasolt vetésmélység 2–4 cm, aminek köszönhetően nagyobb magvú növényekkel (takarmányborsó, lóbab, bükkönyfélék stb.) keverve is elvethető. A keverékek összeállításánál vegyük figyelembe, hogy 1 kg/ha magnormával (5 g/50 m2) körülbelül 50 db csírát juttatunk ki egy négyzetméterre, ezért keverékünkbe egészen kis mennyiség (10 g/100 m2) is elegendő lehet.

Hatás mechanizmus: a talaj felső 5 centiméterében komoly talajjavító hatását figyelhetjük meg, ha a facéliát hozzáadjuk takarónövény magkeverékünkhöz: az aggregátum-stabilitást és a talajszerkezetet nagymértékben képes javítani ez a növény. Gyökérzete olyan talajállapotot hoz létre, amely csökkenti a talajművelés energiaigényét, valamint a talajban lévő mikorrhiza gombákkal képes kapcsolatot kialakítani, elősegítve a talaj-táplálékháló fejlődését. Alsó leveleinek elhalása és elhullajtása Dale Strickler szerint a talajfelszín feletti hasznos szervezetek odacsalogatását szolgálják. A répa-fonálféreg (Heterodera schachtii) populációját akár 30%-kal is csökkentheti.

Igénytelensége, gyors növekedése, jó vitalitása, hosszú virágzási ideje és kifagyása miatt az egyik legkedveltebb köztesnövény. Mivel növekedése során a nitrogént és a kalciumot akkumulálja, ezért elpusztulása után a gyorsan bomló gyökérzete nitrogénben, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag. Gátolja a nitrátkimosódást, a növény gyors növekedéséhez felveszi a talajok felszabaduló tápanyagkészletét. A nitrátfelhalmozódás miatt állati takarmányként csak keverékben érdemes használni.

Amennyiben nem szeretnénk a természetre bízni a facélia kifagyását, az első fagyok beállta előtt szárzúzóval apríthatjuk, valamint fagyon is hengerezhetjük. Amennyiben áttelel, terminálása tavasszal nem okoz gondot, maradványai pedig nem akadályozzák a kapás kultúrák vetését.

Előnyök és hátrányok: amennyiben magában vetjük, 60–80 g/100 m2 magnorma esetén 14-15 hét alatt képződött biomassza mennyiséget képes előállítani, ez azonban gyorsan lebomolhat, ezért a talaj stabil szervesanyag-készletét nem emeli tartósan. 

Érdekesség: a mézontófű vagy más néven facélia (latinul Phacelia tanacetifolia) Európa új kultúrnövénye. Méhlegelőként, takarmányként, dísznövényként és zöldtrágyaként egyaránt használható. Vetésterülete növekszik, mert másodvetésként való felhasználása igen kedvezően hat a talaj állapotára.

 

Vásárolja meg most kedvező áron Facélia vetőmag (100 g) termékünket és válogasson további gyönyörű növényeink és kiegészítőink közül és máris élvezheti a természet szépségét és a kertészkezdés örömét!

Nincs raktáron
690 Ft
Érdeklődjön
vagy
Ingyen szállítás

Rendeljen ingyen szállítással 25.000 forinttól

Több, mint 300 féle gyümölcsfa

Több, mint 300 fajta gyümölcsfából válogathat

Szakértői ügyfélszolgálat

Kérje szakértőnk segítségét a +36-20/407-3213 számon

Őseink hagyatéka

Ősi magyar gyümölcsfákat termesztünk

Facélia vetőmag (100 g) adatai
Cikkszám
TAK-Facelia-10-006
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek