Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

11. hét március - heti teendők a kertben (áthidaló oltás)

heti teendők
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.03.10 00:00
11. hét március - heti teendők a kertben (áthidaló oltás)

Áthidaló oltás a kéregrágta fák megmentéséért...
A lemosópermetezés ideje...

Ha a fa kérgét megrágta a nyúl vagy az őz...

akkor alkalmazhatjuk az áthidaló oltást.  Lényege, hogy a kéregsérülést kora tavasszal a sebet átfogó hosszúságú oltóvesszőkkel több helyen áthidaljuk, így a seb alatti és feletti kéregrész közötti kapcsolatot megteremtjük. Kis igyekezettel bárki el tudja végezni. A szabály az, hogy az oltáskor az alanyban már induljon meg a nedvkeringés, az oltóvesszőben viszont még ne, vagyis az még nyugalmi állapotban legyen. Ezért az oltóvesszőket március elejéig szedjük meg és felhasználásig nedves csomaglásban hűtőben tároljuk. 

Heti teendők a kertben

Kezdődhet a gyepgondozás

Gereblyézzük ki a gyepeből a lomb- és egyéb növényi maradványokat és hordjuk a komposztra. A gyepre terítsünk néhány cm komposztot.

 

Itt az ideje az év első permetezésének

Az ökogazdálkodók olajos szereket, ázalékolt teát alkalmaznak, de használhatnak mész-, kén- és réztartalmú szereket is.
A hagyományos tél végi lemosó permetezés legfontosabb célja, hogy elpusztítsuk a kórokozó gombák szaporító képleteit. A képletek a kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén tapadnak meg. Szintén cél, megritkítani a rovarkártevők (pajzstetvek, atkák, levéltetű-tojások, molyok) áttelelő alakjait. A fő szabály az, hogy akkor érdemes belefogni a munkába, amikor az előrejelzések szerint a következő öt-hat órában nem ered el az eső, és a szélcsend is fontos.