Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

12. hét március - heti teendők a kertben (koronaalakító metszés, oltvány-gyökeres vessző)

heti teendők
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.03.16 00:00
 12. hét március - heti teendők a kertben (koronaalakító metszés, oltvány-gyökeres vessző)

Tudta, hogy a szamóca "vízinövény"?

A szamócaágyást tisztítsuk meg a leszáradt levelektől, az ágyás talaját lazítsuk fel, szórjunk néhány cm komposztot és vastagon takarjuk szalmával a talajt. Majd alaposan öntözzük be és ezután is rendszeresen öntözzük a töveket, mivel a szamóca rendkívül vízigényes növény.

Az ősszel elültett gyümölcsfáinkon végezzük el az alakítómetszést.

Gyökér - korona arány kialakítása

Nagyon fontos: a frissen ültetett fák esetében a koronát mindenképpen vissza kell metszeni felére-harmadára, hogy a gyökér méretéhez igazítsuk párologtató felületet. Metszés nélkül, a gyökér nem biztos, hogy elegendő vizet tud a levelekhez szállítani és a fa kipusztul.

Az ősszel ültetett csemeték koronáját most vágjuk vissza.Ez azért nagyon fontos, mert az első metszéssel meghatározzuk a fa koronájának a formáját egész, több évdizedes életére.

  • Gyenge növekedésű alanyon álló oltványból (alma:M26, MM106, körte:birs alany) alacsony törzsű, bokor-, termőkaros vagy sövényfát neveljünk.
  • Erős alanyon (vadalma, vadkörte, vadcseresznye) álló oltványt viszont ne kényszerítsünk törpenövedkesére, az ilyenekből közepes törzsű fákat célszerű nevelni.
  • Ekkor határozzuk meg a törzsmagasságot is. Ez attól is függ, hogy a fa alját hogyan szeretnénk gondozni. Ha fűnyírótraktorral szeretnénk alatta közlekedni, érdemes magasabbra engedni a törzset (120-150 cm). Ha alacsonyabb a törzs (60-80 cm), hamarabb fordul termőre és a gyümölcsök szedése is egyszerűbb.

 

alaktító metszés                           alakító metszés

         

Folytassuk a 2 évnél idősebb, de még nem termő fák koronájának a kialakítását. E munka alkalmával az a szándék vezéreljen bennünket, hogy teherbíró, nem túl sűrű, minden részében jól bevilágított koronát alakítsunk ki. Arra törekedjünk, hogy szimmetrikus, részarányos koronája legyen a gyümölcsfáinknak.
A sövényfáknál ebben sok segítséget nyújt a támberendezés. A szabadon álló termőkaros, bokorfák és karcsú orsó koronájának kialakításakor a lelógó ágakat kössük fel.

Tudta, hogy a szamóca "vízinövény"?

A szamócaágyást tisztítsuk meg a leszáradt levelektől, az ágyás talaját lazítsuk fel, szórjunk néhány cm komposztot  és vastagon takarjuk szalmával a talajt. Majd  alaposan öntözzük be és ezután is rendszeresen öntözzük a töveket, mivel a szamóca rendkívül vízigényes növény.

szamóca

 

Oltványszőlő vagy gyökeresvessző?

Szőlőcsemeték ültetésekor fontos szempont a talaj minősége. Kötött talajra csak oltványszőlőt ültessünk, a filoxéra vagy szőlőgyökértetű károsítása miatt! Laza, homoktalajokra sima dugványt vagy gyökeres vesszőt is ültethetünk. 

A szőlő tisztítása

A szőlő metszésével egyidőben végezzük el a tőkepucolást, mely a tőkefejek beszáradt, élettelen csonkok eltávolítását jelenti. Lugas művelésű szőlő idős karjairól, törzséről szedjük le az elhalt, foszló kérget is. Egyúttal vágjuk le a harmatgyökereket és a nyakhajtásokat. Csak élesre fent metszőollóval dolgozzunk! 

 

szőlő tisztítása