Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

14. hét április - heti teendők a kertben (lugasmetszés)

heti teendők
metszés
ültetés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.03.29 00:00
14. hét április - heti teendők a kertben (lugasmetszés)
Elő a kapával, de inkább takarjunk! A venyige is komposztálható...

Kajszi- és őszibarackfák metszése

A kajszi- és őszibarack fák metszésének legalkalmasabb ideje a rügyfakadás és a virágzás közötti időszak, mivel ilyenkor legkevésbé fertőződnek tovább a gutaütés kórokozói. A gutaütést több kórokozó és külső tényező együttes fellépése okozza. Hagyományos kémiai módszerekkel nem lehet ellene védekezni, megelőzésére a következőket lehet tenni:

  • a fáinkat megfelelő kondícióban tartjuk, immunrendszerüket erősítjük: komposzt, baktériumtrágya, Biokalci alkalmazásával valamint a megfelelő vízellátással
  • rezisztens fajták választásával, kajszi esetében pl.: Ceglédi arany, Gönci magyar kajszi, Pannónia, Rakovszky, Bergarouge.

 

Talajtakarással segítsük a gyökeresedést!

Az ősszel és tavasszal ültetett csemetéket ismételten öntözzük be. A gyökeresedést és a fakadást elősegíthetjük, ha a törzs körül a talajt beárnyékoljuk kaszálékkal, szalmával, szalmás trágyával, komposzttal, tőzeggel. Ezek megakadályozzák a talaj gyors felmelegedését és kiszikkadását.

 

A gereblyézés csökkenti a vízveszteséget

Ha esetleg felástuk a kertet, mindenképpen gereblyézzük el a talajt, hogy megakadályozzuk a télen tárolt nedvesség elpárolgását.

 

Elő a kapákkal, de inkább takarjunk!

Gyomos talajon megkezdhetjük a kapálást, de gyomirtószert semmiképpen ne használjunk! Károsítjuk vele a környezetünket. Inkább takarjuk a talajt, így a talajlakókat is és a talaj nedvességtartalmát is megóvjuk .

 

Ültetéskor a gyökér ne kunkorodjon fel!

Gyökeres szőlővessző ültetésekor a gyökereket közvetlenül a munka megkezdése előtt vágjuk vissza, mert ha a metszlapok beszáradtak, rosszabb lesz az eredés. A talpgyökereket  8-10 cm-re vágjuk vissza, nehogy a kis helyen visszahajoljanak, és a rendellenes elhelyezkedés következtében ne eredjenek meg. A vesszőt egy rügyre, ha erősen fejlett, két rügyre vágjuk vissza.

 

A venyige is komposztálható!

Ha még nem metszettük volna meg a szőlőt, ne késlekedjünk tovább, mert az idő javulásával a rügyek erősen duzzadnak, sőt ki is pattanhatnak, s ha ezután metszünk, sok értékes tápanyagtól fosztjuk meg a tőkéket. A venyigéket ne égessük el! Komposztáljuk el, ezzel sok értékes szerves anyagot menthetünk meg. Vagy kötegeljük össze és szabadtéri sütögetéshez felhasználhatjuk. Valamint sok rovar remek szálláshelye is válhat belőle.

Álljon itt egy kis metszésitanácsadó szőlőhöz: