Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

15. hét április - heti teendők a kertben (szőlődugványozás, krumplivetés)

heti teendők
ültetés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.04.05 00:00
15. hét április - heti teendők a kertben (szőlődugványozás, krumplivetés)
A krumpli nem egy bonyolult növény, mi magunk is egyszerűn termeszthetjük.
Kevesen tudják, hogy a termesztés során felhasznált rengeteg műtrágya, gyomirtó, gomba- és rovarirtószer a gumóban raktározódik. A betárolt gumókat ráadásul csírázásgátlóval is kezelik...

Dugványozzunk szőlőt!

Ha a kertünk talaja homokos, akkor gyökeres szőlődugványt is ültethetünk az oltványok helyett. Készítsünk szőlő iskolát! Jó ceruza vastagságú, 40-50 cm hosszú, érett vesszőket szedjünk, úgy hogy a legfölső szem fölött legyen még 2 cm. Majd szúrjuk a homokba,  egymástól 10-15 cm-re és a legfelső rügy a talaj fölött legyen. Az év során tartsuk nedvesen és a következő tavaszon a kész gyökeres vesszőket ültessük a helyükre.

 

Vessünk krumplit!

A krumpli nem egy bonyolult növény, mi magunk is egyszerűn termeszthetjük.
Kevesen tudják, hogy a termesztés során felhasznált rengeteg műtrágya, gyomirtó, gomba- és rovarirtószer a gumóban raktározódik. A betárolt gumókat ráadásul csírázásgátlóval is kezelik. Ezért akármekkora helyünk is van a kertben, vessük be krumplival és gondozzuk bio módszerrel. Vetéskor használjunk komposztot, szervestrágyát. Majd kupacoljuk fel és vastagon takarjuk be szalmával, így a gyomirtó kérdés is megoldódik. A megjelenő krumplibogarkat rendszeresen gyűjtsük össze és pusztítsuk el!
Válasszunk magyar, biotermesztésre ajánlott fajtákat a keszthelyi kutatóintézettől és a Sárvári családtól!

 

Gondosan kezeljük a virágszedést!

Már kinyíltak a legkorábbi virágok: a jácintok, tulipánok. Ha vágunk belőlük néhány szálat, úgy tegyük, hogy maradjon legalább 1/3-nyi szárrész, a földben lévő hagymák további fejlődéséhez.