Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

16. hét április - heti teendők a kertben (gyümölcsfaágak lekötözése)

gondozás
heti teendők
ültetés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.04.13 00:00
16. hét április - heti teendők a kertben (gyümölcsfaágak lekötözése)
A nedvkeringés megindult, megkezdhetjük a vesszők lekötözését, ismerve azt a biológiai törvényszerűséget, hogy a vízszintes vagy az azt megközelítően elhelyezkedő vesszők termőrügyek  fejlesztésére hajlamosak...

Miért érdemes a gyümölcsfák vesszőinek a lekötözni?

A nedvkeringés megindult, megkezdhetjük a vesszők lekötözését, ismerve azt a biológiai törvényszerűséget, hogy a vízszintes vagy az azt megközelítően elhelyezkedő vesszők termőrügyek  fejlesztésére hajlamosak, míg a függőlegesen állók, illetve a meredeken felfelé törekvők inkább tovább nőnek. A gyenge fejlődési erélyű almafajták ( például a Jonathán) vesszőit vízszintesre kötözzük le, míg az erős fejlődésűek (Golden, Starking) vesszőit 15°–ra. A körtefajták közül a gyengén növekvő Hardenpont és Favrené vesszőit ugyancsak vízszintesre, az erősebben növekvő Bosc kobakja és Vilmos körte vesszőit enyhén felfelé irányítva kössük ki. Ügyeljünk arra, hogy a kötések lazák legyenek.

 

Ritkán öntözzük a fákat!

Az új ültetésű fácskák tövétől a földkupacot fokozatosan lekoptatjuk és a fák alját enyhén kitányérozzuk. Lehetőség szerint öntözzünk inkább ritkábban (7-10 naponta), de nagy vízmennyiséggel, így ösztönözzük a gyökereket a talaj mélyebb rétegei felé. A tányért pedig mulcsoljuk vastagon.

 

Milyen mélyen ültessük a hagymákat, gumókat?

A liliomhagyma és a kardvirággumó a földbe kívánkozik. Mindkét virág hosszú szárat nevel és ki van téve a szél kártételének. Ezért ajánlatos mélyebbre ültetni az átlagosnál - 10-15 cm-re - , nehogy a szél kifordítsa a földből. Az ültetési mélység általában a hagyma nagyságának a kétszerese.