Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

17. hét április - heti teendők a kertben (rózsák metszése, fatörzs nedvesentartása)

gondozás
heti teendők
metszés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.04.19 00:00
17. hét április - heti teendők a kertben (rózsák metszése, fatörzs nedvesentartása)
Hogyan metsszük a különféle növekedésű és virágzású rózsákat? Duzzadnak a magházak...

Hogyan segítsük a friss ültetésű fácskák megeredését?

Ha a tavasszal ültetett fácskák még nem mutatják a megeredés jelét, vagyis nem duzzadnak a rügyek, akkor ismételten öntözzük meg őket, sőt a törzsüket csavarjuk be lazán papírral, amit gyakran megnedvesítünk.

Duzzadnak a magházak...

A gyümölcsfák egy része már elvirágzott, elhullatta a szirmait. A magház duzzadásából megállapíthatjuk, hogy melyik virágok termékenyültek meg. A természet a virágokból "túltermelést folytat: ha a virágok 25-30 %-a  megtermékenyült, akkor már kielégítő termésre számíthatunk. Örömmel nézegetem a kajszifáinkon az alig borsónyi barackkezdeményeket, növögetnek a lekvár alapanyagok! Az idén kegyes volt hozzánk a tavasz...

A rózsák metszése

  • magastörzsű és a kerti rózsánál a gyengén növő fajtákat 3-4 rügyre, az erősebbeket 5-6 rügyre vágjuk vissza. A beteg hajtásoktól teljes egészében szabaduljunk meg.
  • kúszórózsáknál a gyenge hajtásokat kb. 10 cm-esre rövidítsük.
  • többször virágzó bokorrózsák koronáját szükség esetén ritkítsuk és az idős vesszőket vágjuk vissza 3 rügyes fiatal hajtásokra. Az elszáradt, beteg hajtásokat teljes egészében távolítsuk el.
  • Az egyszer virágzó bokorrózsáknál csak a koronát ritkítsuk és a beteg ágakat távolítsuk el. Fiatalító metszésre csak 6-7 évente van szükség.
  • A tearózsáknál az erős hajtások 4-5 szemre metsszük vissza, a gyengébbeket pedig 3 szemre. A felesleges és vadhajtásokat teljesen távolítsuk el.
  • A talajtakaró rózsákat elég 4-5 évente karbantartani, formára vágni. A gyengén virágzó sövényrózsákat sövényvágóval kb. felükre nyírjuk meg.

A rózsametszést követően gondoskodjunk megfeleő mennyiségű komposztról, hogy a növények egészséges, ellenállóak legyenek.

Árnyéki gyeppótlók

A borostyán, a meténg (Vinca) és más árnyéki gyeppótló is erősen  megindult már a növekedésben. Sokan a tavalyi korhadt leveleket kigereblyézik közülük. Ez azonban helytelen. A lomb tápanyag és takaró egyben. Amint az új levelek elég nagyok, már eltakarják és nem csúfítja a kertet. Az avar mindenféle rovar és puhatestű jó búvóhelye, madarak legnagyobb örömére.