Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Az átoltásról és a narancsolajos permetezésről

heti teendők
szemzés_ oltás
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.03.23 00:00
Az átoltásról és a narancsolajos permetezésről
Előfordul, hogy az elültetett gyümölcsfaoltvány termőrefordulásakor nem a kívánt fajtájú gyümölcsöt termi. A fát ne vágjuk ki, hiszen át lehet oltani! 
  • Narancsolajos lemosópermetezés

A száraz, hosszú tél kedvez a rovarkártevők áttelelésének, ezért nagyon fontos a narancsolajos lemosó permetezés, amely erősen gyéríti ezeket az áttelelő alakokat.

Miért ennyire jó ezek a készítmények erre célra?

  • Az illóolajok párolgás közben bejutnak a kéreg mélyébe, közben pedig elpusztítják az ott megbúvó tetveket és más kártevőket, valamint a lisztharmat áttelelő alakját,
  • gyorsan párolognak, ezért már 0 Co feletti nappali hőmérsékleten is használhatóak,
  • ilyen illatfelhőben igazán kellemes a munka!

A rügy milyen fejlődési stádiumában használható?

Kizárólag akkor alkalmazható lemosási töménységben, amely 50 ml/10 liter víz, ha a rügy alvó állapotban van. A rügyek már lehetnek duzzadtak, de még semmiképpen nem szabad a szirmok színének látszódniok. Ekkor  már semmiképpen ne használjunk narancsolajos készítményeket, mert perzselő hatásuk van!

 

  • Gyümölcsfák átoltása

Előfordul, hogy az elültetett gyümölcsfaoltvány termőrefordulásakor nem a kívánt fajtájú gyümölcsöt termi. A fát ne vágjuk ki, hiszen át lehet oltani! 
Valamennyi koronaágat visszametsszük és – január végén-február elején megszedett és hűtve tartott – ismert fáról származó oltóvesszővel beoltjuk.

Fiatal fákhoz a héj alá oltás vagy hasítékoltás alkalmas.

A héj alá oltás 

A többi fásoltástól eltérően, csak a nedvkeringés megindulása után (április közepe-vége) lehet alkalmazni. Ha az alany nagyon vastag, egy ágba 2-3 oltóvesszőt is tehetünk. Ezt az oltási módot lehetőleg csak almagyümölcsűeknél alkalmazzuk, mert ezekből nem folyik mézga. Miután az alanyt megfelelő helyen levágtuk, héjában a metszlapnak megfelelő hosszú bemetszést ejtünk, a héjat kissé felemeljük, majd az oltóvesszőt a héj alá toljuk. Könnyű, kezdőknek is ajánlható oltási mód.

átoltás átoltás

 

Az ékoltás

Akkor alkalmazzuk, ha az alany vastagabb az oltóvesszőnél. Lényege az, hogy az alanyból 2–4 cm hosszú éket metszünk, és az oltóvesszőt úgy vágjuk meg, hogy pontosan az ékbe találjon. Az oltáshoz az alanyt is elő kell készíteni, a korona ágait megfelelő szögben le kell vágni. A nemes oltóágon kialakított ék alakú vágásnak pontosan illeszkednie kell az alanyon vágott ékbe, az átoltás helyét a beillesztés után kötözzük be, és oltóviasszal zárjuk le, hogy a vágási helyeket a levegőtől elzárjuk. Csak így kerülhető el, hogy az ágak idő előtt, a közös nedváramlás megindulása előtt kiszáradjanak. A levágott ágak vastagságától függően egy-egy alanyba 2–4 oltóvesszőt ültetnek be.

átoltás átoltás

 

 

Idősebb fákat is átolthatunk, ha azokat előzőleg megifjítottuk. Ezeknél a kecskelábékezés vagy a hasítékoltás (két oltóvesszővel) biztat a legjobb eredménnyel.

Az oltástól számított 2-3 hét múlva megkezdjük az alanyból előtörő hajtások fokozatos eltávolítását, hogy ezek ne akadályozzák a nemes hajtások növekedését. A hajtásnövekedés megindulása után – május végén, június elején – levágjuk a kötözöszalagot. Ha a forradás még nem elég tökéletes, az oltás helyét lazábban újrakötözzük.

 

  • Fiatal fák köpülyözése

Fiatal gyümölcsfáinknál előfordulhat, hogy a koronájuk normálisan növekszik, de a törzsük nem vastagodik. A bajon köpülyözésnek nevezett eljárással segíthetünk: a törzs kérgét függőleges irányban, a fa vastagságától függően több helyen éles kacorral felhasítjuk. Az így keletkezett seb gyorsan gyógyul és a törzs vastagsága rohamosan növekszik.