Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Biogazda tapasztalata a komposzt teával

környezetbarát megoldások
növényvédelem
talajélet
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.10.07 00:00
Biogazda tapasztalata a komposzt teával
A Biokultúra 2020.1. számában olvastam egy cikket, amelyben egy nyírségi biotermesztőt faggatott a riporter. Családi hagyományból konvencionális szerekkel (magyarul mérgekkel) dolgozott jó ideig a meggy ültetvényében.Kezdetben mérgekkel dolgozott

„Megvoltak a bevált szerek, azonban eljött az idő, amikor már indokolatlanul soknak éreztük a kezelések számát és bizonyos kijuttatott szerek mennyiségét. Csak fújtuk és fújtuk a szereket.”

És úgy döntöttek, hogy megpróbálkoznak a biotermesztéssel.

traktor

 

Szemléletváltás

A vegyszermentes kertészkedés ismeretszerzéssel kezdődik, cikkek olvasásával, szakértő megkérdezésével. Valamint időt kell szánni környezetünk megfigyelésére is.

 

A gazda kezelési módszert váltott

Március elején rezes lemosó permetezéssel indítottak, majd zöld bimbós állapotban elkezdték a speciális komposzt tea kijuttatását, melynek alapanyagát Svájcból vásárolták. Majd  sziromhullásig hetenti rendszerességgel folytatták a kezelést, ezt követően pedig 10-12 naponta szedésig.
Végül lombhullás után szintén komposzt teával lemosópermetezést végeztek.

bio

 

Mi az a komposzt tea?

Mindenféle komposztból lehet teát készíteni. Bizonyos mennyiségű komposztot langyos vízben levegő bejuttatásával áztatni kell.  
A folyamat során a komposztban található mikroorganizmusok felszaporodnak. Így a komposzt tea segít felszaporítani a növényeken és a talajban élő hasznos mikroorganizmusokat, amelyek tulajdonképpen visszaszorítják a károsak életterét.
Ezzel egyidejűleg a növények saját védekezési mechanizmusa is megerősödik.
A komposzt tea minősége, mikróbaszáma, fajgazdagsága  függ a komposzt alapanyagtól.

 

A biogazda tapasztalata

A moníliás fertőzést megfelelő szinten tudták tartani, egyedül az Érdi bőtermővel beültetett ültetvényben jelent meg foltszerűen ez a gombás betegség, amelyet metszéssel korrigáltak, a fertőzőtt részeket eltávolították. A többi fajtával (Újfehértói fürtös, Kántorjánosi, Petri) nem volt ilyen probléma.
Tehát! Kemikáliák nélkül is fenntartahtó egy egészséges egyensúly.

 

Miből készítem én a komposzt teát?

Egy speciális gilisztahumusz alapú készítményből, Esstence koncentrátumból, mely egy magyar fejlesztésű termék. (Láthatólag komposztnak néz ki.)

Olyan oldat készíthető belőle, melynek fajgazdasága rendkívüli: 1500 db faj! Az eddig általam használt hasonló készítményekben 10 és 90 db közötti volt a fajgazdagság.

Az egyedek darabszáma is egyedülálló: 1018 db/ cm3. Ez annyira sok, hogy betegség megelőzésre 1%-os oldatával is elegendő permetezni.

Betegség megjelenése esetén 6,5%-os oldatot kell kijuttatni, lemosópermetezéshez is ezt a töménységet kell használni.

Ha kén és réz alapú készítményeket szeretnénk alkalmazni lemosópermetezéshez, akkor a Cuprotonic-Gazebo-Boroil triót ajánlom.

esstence

Esstence gilisztahumusz alapú, organikus kondicionáló koncentrátum. Ebből készítjük a komposzt teánkat.

 

Hogyan készül?

1 l oldat elkészítéséhez szükség van 1 l 32-35 oC-os bármilyen vízre (a folyamat során le fog hűlni, de ez nem baj), egy műanyag edényre és 10 dkg Esstence koncentrátumra. Valamint egy levegőztető szivattyúra (az akvárium levegőztetője megfelelő), amellyel 24 órán át kell a levegőztetni.
Ezután le kell szűrni az oldatot, amely 3 hónapig eltartható, de legoptimálisabb a 3-4 hét. Magát a száraz koncentrátumot (tapasztalat szerint) akár 3 évig is eltarthatjuk.
A visszamaradt üledéket szórhatjuk komposztra vagy a kertbe, még sok jószág tartózkodik benne, ahhoz hogy szépen elszaporodjanak.

 

Miért jó az Esstence?

 • Az Esstence  növényekre permetezve az élősködő gombaszervezet életképességét csökkenti és életterét  megváltoztatja oly módon, hogy az nem lesz képes tovább terjedni sem a levélzeten, sem a talajban.
 • Talajra permetezve visszaszorítja a talajban élő patogén gombák életterét.
 • Folyamatos használatával a levélszövetek megerősödnek és ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel szemben is.
 • Ültetés előtt a növények gyökerét az oldatba mártva, vagy a gyökerekhez beöntözve elősegítjük a mielőbbi gyökérkapcsolat kialakulását.
 • Baccillus thuringiensis fajok is találhatók benne, melyek szelektíven a káros rovarokat is pusztítják.
 • Biogazdálkodásban is felhasználható vegyszermentes készítmény BIO minősítéssel.
 • 1018 db mikróba/cm
 • A készítményben 1500 faj található.
 • REZES ÉS KÉNES hatóanyagokkal TILOS keverni, ezek ugyanis az Esstence-ben található mikróbákat is elpusztítják.

 

Hogyan használjuk?

 • betegség megelőzés esetén:
  • gyümölcsfák lemosópermetezésére:  8-10 oC fokos levegő hőmérséklet esetén 10 l vízhez 6,5 dl (6,5%) Esstence
  • a levélkék megjelenésekor és virágzáskor 7-10 naponta 10 l vízhez 1-2 dl (1-2%) Esstence  május végéig, a továbbiakban nyár végéig 2-3 hetente
 • levélbetegség megjelenésekor azonnali kezelésre is használhatjuk:  10 liter vízbe 6,5 dl Esstence-szel elkeverve heti rendszerességgel
 • talajra kijuttatva:  100 m2 területre 10 l vízhez 1 dl (1%) Esstence, utána alapos beöntözés
 • mindig reggel vagy este használjuk, a mikroorganizmusok érzékenyek az uv sugárzásra
 • mindenféle növényre alkalmazható, sőt állatok vizébe is tehető, azok bélflóráján keresztül javítja az immunrendszerüket (ezzel a készítménnyel állattartó telepek antibiotikum nélkül egészségesen működnek) 
 • Szántóföldi termesztésben jó eredménnyel évek óta használják.
 • Növényvédőszerekkel keverhető (de nem érdemes!).