Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Családfa, a helytakarékos gyümölcstermő

fajtaismertető
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.12.08 00:00
Családfa, a helytakarékos gyümölcstermő
Családfa: több fajta alma vagy körte terem egyetlen fán. A gyümölcsfa különböző időben, más színű és zamatú gyümölcsöt érlel. A Csodakertészetben kapható ilyen helytakarékos, kiskertbe való csemete is.

A családi ház kertjében és a hétvégi telken a legtöbb gazda helyhiánnyal küszködik. Arra törekszik, hogy egész évben ellássa a családot friss vagy tartósításra alkalmas gyümölccsel, de az ehhez szükséges sokféle gyümölcsfa, gyümölcstermő cserje elültetéséhez nem rendelkezik elegendő hellyel. Ilyen esetben nagy segítséget nyújt, ha egy gyümölcsfa több fajtát is terem.
Az egy fára oltott vagy szemzett fajták azért is előnyösek, mert mivel különböző időben érnek, megnyújtják a szezont.
Még a porzópár kérdése szokott felmerülni. Az almák és körték legnagyobb része önmeddő, kell hozzá porzópár, de annak már nem jut hely. Ilyenkor is jó megoldás a családfa.

Meglévő fánkat is beszemezhetjük más fajtákkal. Erről már itt írtam korábbi bejegyzésemben,     és még itt is.

 

Alma családfa

A most nálunk kapható alma családfán a Gloster – Golden Delicious Reinders páros található. Mind kettő szeptember-októberben érik és tavaszig eltartható. Míg a Gloster piros színű és savanykásabb ízvilágú, addig a Golden aranysárgára érő, kifejezetten édes ízű alma. Természetesen kölcsönösen porozzák egymást. MM 106 - os alanyon vannak, ezért a növekedésük nem lesz annyira erős.

gloster alma

Gloster alma

golden alma

Golden alma

 

Körte családfa

Ezen a családfán a Clapp kedveltje és a Vilmos körte alkot porzópárost. Az érésidejük éppen egymást követi: az előbbi július közepén már szedhető, és leérik mire a Vilmos augusztus közepére megörvendeztet illatos, lédús gyümölcseivel. Mindkét körte csak rövid ideig tárolható, de befőttként télen is élvezhetjük gyümölcseit.

clapp kedveltje

Clapp kedveltje

vilmos körte

Vilmos körte

 

 

Duplatörzs

Ezek a családfák úgy készültek, hogy a gyökérnyakba a hagyományostól eltérően nem egy, hanem kettő szem (rügy) került, emiatt duplatörzsű fává fog nőni. Érdemes a koronát alacsonyra nevelni, így is megkönnyítve a gyümölcsök szedését.

duplatörzs

Körte családfa csemeték dupla törzsön

 

Alma családfa oltványok

Alma családfa oltványok

 

körte csemete

Körte családfák erős csemetéi