Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Az erdőkert egy eleme: az almafa központú társítás

erdőkert
permakultúra
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.08.17 00:00
Az erdőkert egy eleme: az almafa központú társítás
Sokunk még látta szülei, nagyszülei kukoricásába vetett bab és tök együttesét. Talán csak megszokásból alkalmazták, de nem tudták, hogy miért is jó ez a helykihasználáson túl...

A három nővér: kukorica, tök, bab hármasa


A három növény több szempontból is támogatja egymást
: a bab felvehető nitrogénnel látja el a társaságot, a kukoricaszár támrendszer a bab számár, a tök széles levelei elfedve a talajt visszaszorítja a gyomokat és hűvösen, nedvesen tartja a talajt, a kukorica gyökereiben képződő cukrok táplálékul szolgálnak a bab nitrogénmegkötő baktériumainak.

És ezt a módszert már Amerika őslakói is alkalmazták.

három növény

 

Nézzünk egy példát! 

Az almafa központú társításban megfigyelhetjük a kölcsönhatások pozitívumait, úgy hogy a kertész munkájának a terhét ráteszi a természet széles vállaira.
Merjünk túllépni a szép, sorokban ültetett ágyások sokaságán!

 

Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? Próbáljuk a folyamatot megérteni!

 

 • Központi elem

Az almafa, mely élelmet terem. A kert méretétől függően lehet klón alanyon, mely kis méretű fát nevel és lehet vad alanyon, mely jóval nagyobb koronát fog nevelni. A fát nyitott alakúra kell metszeni, hogy beengedje a fényt az alatta növő növényekhez.

 • Füveket elnyomó hagymások

A hagymafélék sekélyen növő gyökerei megakadályozzák a füvek behatolását a társításba. Mivel a füvek a sekély talajfelszínből táplálkoznak, így konkurenciát jelentenek a fa gyökérzete számára. A hagymafélék szintén sekélyen gyökereznek, de növekedésük a nyár elején megáll, így nem fognak vizet és tápanyagot elvonni a meleg, csapadékhiányos évaszakban. 

Melyek ezek és miért jók?
Nárciszok: föld feletti részüket kerülik az állatok, hagymája a pockot riasztja.
Fokhagyma, póré, metélőhagyma: élelmet ad, riasztja a kártevőket, kórokozókat, vonzza a hasznos bogárkákat.

 • Rovarokat és madarakat vonzó növények

A nyíló virágok odacsábítják a beporzókat, amivel serkentik a gyümölcsök megkötését és vonzzák a ragadozó darazsakat, a rovarevő madarakat, amelyek a kártékony almamolyok lárváit fogyasztják.
Ehető növények: kapor, szurokfű, zsálya, fanyarka, húsos som.
Dísznövények: nyári orgona, fagyal, zanót.

 • Mulcsozó növények

A fa alá ültetett élőmulcs óvja a talaj nedvességtartalmát és gyarapítja a talajt: rebarbara, articsóka, lóherék, nadálytő, sarkantyúka. Ezeket a növényeket lekaszálva a helyükön kell hagyni.
A keletkező vastag komposzt gilisztáknak, gombáknak, baktériumoknak és más hasznos talajlakó közösségeknek ad otthont. Ez a dús és eleven talaj megakadályozza a megbetegedéseket azzal, hogy egyik mikrobafaj sem tud túlszaporodni és kártevővé válni. 

Ezzel szemben a tisztára sepert és műtrágyázott gyümölcsös, szerves anyagok hiányában csak az olyan gombákat engedi szaporodni, amelyekből kártevő lesz, mert ezek alkalmazkodtak az egyetlenegy megmaradt táplálékforráshoz: a gyümölcsfákhoz.

 • Tápanyag felhalmozók

Mély karógyökerei lehatolnak az ásványi talaj mélyébe, és fontos tápanyagokat hoznak a felszínre: K, Mg, Ca, S.
Ezek például a cikória, pitypang, cickafark és az útifüvek. Némelyek salátába valók, mémelyek gyógynövények is.

 • Nitrogénmegkötők

A mindennél fontosabb nitrogén szabadon rendelkezésre áll a levegőből, ezért badarságnak tűnik folyamatosan zsákokban talicskaszám a kertbe tolni.
A nitrogénmegkötők listája hosszú: lóherék, lucerna, csillagfürt, babok, borsók, bükköny és még sokan mások tartoznak ide.
Jó ötlet a gyümölcsfával egy ültetőgödörbe például borsócserjét ültetni, és folyamatosan a fa méretének a felére metszeni. Később ezt el is távolíthatjuk és a fa csepegési vonalára más nitrogénmegkötőket ültethetünk.

 • Talajfertőtlenítők és kártevőriasztók

Bizonyos növények kártevőket riasztó vegyületeket választanak ki: büdöske, sarkantyúka, mustár.

 • Élőhely zugok

A kertben árnyékos helyen elhelyezett apró tó, lapos kövek, rőzsekupacok odavonzzák a gyíkokat, békákat, kígyókat és madarakat, amelyek meztelen csigák és egyéb rovarok gyérítésében hasznos segítőtársunk.

Az almatársítás sok tagjának egynél több feladata is van. A lóhere és a lucerna nemcsak a nitrogént köti meg, de a rovarokat is vonzza. A cickafark és az útifű tápanyagokat állít elő és még gyógynövény is. És a többi...Ez a társítás tele van kapcsolatokkal és a közösségben élő növények sokkal könnyebben elviselik az időjárási szélsőségeket, a talajproblémákat, a kártevők áradatát és más csapásokat. (Nahát! Ez igaz az emberi kapcsolatokra is!)

 

erdők

 

Időigényes ugyan, de figyeljük meg a természetet!

A természetes erdő egy finoman összehangolt rendszer, amely

 • összegyűjti és megőrzi a csapadékot,
 • lakóhelyet és élelmet biztosít az állatoknak és a mikroélőlénykenek,
 • az eróziótól megvédi, táplálja a talajt és annak közösségét
 • fajösszetétele sokféle (diverz),
 • folyamatos benne a tápanyagutánpótlás.

Arra kell törekednünk, hogy ennek a gondolkodásnak a mentén alakítsuk környezetünket, kertünket. Az ilyen társítás a magányos almafát burjánzó, egészséges életközösséggé változtatja.

 

erdő

 

 

Forrás: Toby Hemenway: Gaia kertje felhasználásával