Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Szabadgyökerű gyümölcstermők előrendelése

ültetés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.08.08 00:00
Szabadgyökerű gyümölcstermők előrendelése
Az előrelátó kertészkedők még november előtt kiválasztják és megrendelik a facsemetéket.

Miért most érdemes megrendelni?

Ilyenkor a legnagyobb a választék. Mivel rengeteg fajtánk van, így  egy-egy fajtából lehet, hogy csak 5-10 db van, különösen a gyűjtöttekből.

 

Mi az a gyűjtött fajta?

Ilyenkor augusztusban felkerekedek és határon innen és túl felkeresek régi gyümölcsösöket, magánosan álló értékes gyümölcsöket termő famatuzsálemeket és szemzőhajtást szedek róluk, amelyeket a faiskolánkban várakozó alanyokba szemzek. Ez többnyire nem egyszerű feladat, mert gyakran magasan vannak azok a kizárólag 1 éves vesszők, melyek továbbszaporításra alkalmasak. A gyűjtött fajták neve mellett általában szerepel a helység neve, ahonnan a fajta származik.

 

jonathán alma

 

Hány éves az oltvány?

A nemes rész szabadgyökeres esetében 1 év, így magát az oltványt 1 éves faiskolai oltványnak nevezzük. A 2022 őszi csemetéket 2021 augusztusában szemeztük be.
Az alany vagyis a gyökér pedig 3 éves: 1 éves magcsemetéket iskolázunk (ültetünk) el, melyeket 1 év nevelés után szemzünk be, majd a következő évben emelünk ki.

 

Mikor szállítjuk az előrendelt fákat?

November elejétől kezdjük a csemeték kiszállítását. Az utóbbi években az enyhe telek miatt szinte egész télen van lehetőség az ültetésre, egészen március végégig.

 

Miért jobb az őszi ültetés?

Éppen az enyhe telek miatt, meleg téli napokon megkezdődik a gyökérképződés, így márciusra egész hajszálgyökérhálózattal indul a fa az életnek.

őszi ültetés

 

Az előrendelt fák biztosan megérkeznek?

Legtöbbször igen. De élő anyagról lévén szó, ha az őz lerágja, kiemeléskor az eke ledarálja, akkor gombnyomásra sajnos nem tudunk újat gyártani. Ilyen esetben mindig felvesszük a kapcsolatot a megrendelővel és esetleg másik fajtát ajánlunk.