Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

A gyógyhatású fekete berkenye

gondozás
ültetés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.05.09 00:00
A gyógyhatású fekete berkenye
Népi gyógyászat „mindenrejó” szere...

fekete berkenyének mindenekelőtt rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatását kell kiemelnünk. Az utóbbi évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a legtöbb „népnyomorító és pusztító” civilizációs betegséget (szívinfarktus, rák, cukorbetegség, keringési betegségek, anyagcsere-betegségek) a gyulladásos folyamatok idézik elő. 

Ezen kívül a bogyókban található anyagok képesek jól megkötni a nehézfémeket is. Megállapították, hogy a fekete berkenye ugyanolyan jó hatású, mint azoké a kínai gyógynövényeké, amelyet ott a hagyományos orvoslás tapasztalatait követve rákos megbetegedések ellen használnak.

Oroszországban a népi gyógyászat hosszú idők óta sok mindenre ható házi szerként használta a fekete berkenyét. Elsősorban bél-és bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás esetén alkalmazták. Az illinoisi egyetem kutatói is egyértelműen azt találták, hogy az arónia stimulálja a keringést, megelőzi a vérrögök kialakulását, erősíti a szívet és védi a gyulladástól a húgyúti rendszert.

 

Mi készülhet a bogyókból?

A gyümölcs íze meglehetősen fanyar, savanykás. Azonban más gyümölccsel  (alma, körte, szőlő) keverve igazán finom ivólé, szörp készíthető belőle. Magas pektin tartalmának köszönhetően könnyen készíthető belőle lekvár. Ha lekvárt készítünk, érdemes fele-fele arányban keverni almával, de lehet kísérletezni a legízletesebb csemege eléréséért. Különleges alapanyagul szolgál bor, likőr és pálinka készítéséhez is.

 

lekvár

 

Méhlegelő és madárcsemege

A fekete berkenye májusban nagyjából 10 napon keresztül virágzik. Virágainak a madárberkenyéhez hasonló illata van, amit a méhek nagyon kedvelnek, ezért a feketeberkenye-ültetvények mellé méhészetek szoktak települni. Nagyon kedvelt táplálék a madarak körében is. 

 

Bio termesztésre alkalmas

Kiemelendő tulajdonsága, hogy kártevőkkel és betegségekkel szemben igen ellenálló, így nem igényel kezelést. Azonban a komposztot és szárazabb időben az öntözést nagyobb termésmennyiséggel hálálja meg. Fagytűrő és mindenféle talajon jól megél.

 

Szépséges őszi színfolt a kertben

A fekete berkenye 1-3 méter magas bokorrá fejlődik, ősszel káprázatos, fénylő vörösre színeződnek a levelei. Szép sövényt is kialakíthatunk, ha a töveket nagyjából 2 m-re ültetjük egymástól.

feketeberkenye

káprázatos őszi lombgúnya