Kérdése van? Hívjon minket! +36-31/200-4787

Tudástár

Gyümölcstermők ültetési távolsága

ültetés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.09.15 00:00
Gyümölcstermők ültetési távolsága
Mielőtt az ültetéshez fogunk, tervezzük meg, hogy mit hová ültessünk. Nézzük meg mely növény, mekkora tenyészterületet igényel!

A telekhatárok tiszteletben tartása ültetett növényeinkkel

Egyes gyümölcsfák fiatal korukban még nem jelentenek gondot a szomszédok számára – számítva a jóérzésű szomszédok társaságára, remélhetőleg később sem.
A gyümölcsfák koronája terebélyesedve  viszont átlóghat a telkünk melletti portára.
Lehetséges, hogy a jelenlegi kedves szomszéd még örül is az átlógásnak, azonban a félreértések elkerülése végett érdemes a kerítéstől, telekhatártól, netalán a szomszéd ház falától bizonyos távolságra ültetni a gyümölcsfát.

Az alábbi táblázatban látható, hogy a telekhatártól, milyen messzire érdemes ültetni az egyes gyümölcstermőket.

ültetés telekhatártól

 

A növények ültetési távolsága

Fontos, hogy csak annyi fát ültessünk a kertbe, amennyi jól elfér a területen.

Az ültetési távolság mindig attól függ, mekkora az adott gyümölcstermő végső mérete. Ez pedig gyümölcsfák esetében függ az alanytól, a koronaformától és a törzsmagasságtól

Valamint nagyban függ még a talaj minőségétől és a gondozástól is. Így sovány, öntözetlen, rendszeresen nem trágyázott talajon 30-40%-kal kisebb tenyészterület is elegendő. Azonban kedvező adottságú helyeken, rendszeres gondozással az ajánlott értékeknél kicsit nagyobbat válasszunk. 

Ügyeljünk arra, hogy gyümölcsfát ne ültessünk kipusztult fa helyére, főleg ne hasonlót!  Alma helyébe körtét, cseresznye helyébe meggyet, mert előfordulhat, hogy a hasonló tápanyagigény, és a káros mikroorganizmusok, szervetlen anyagok feldúsulása miatt gyenge növekedés lesz az eredmény.

ültetési távolságok