Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

A kajszik világa

fajtaismertető
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.07.13 00:00
A kajszik világa
A kajszibarack Kínából származik. Hogy mégis az Armeniaca, azaz örmény nevet viseli, annak bizonyára az lehet a magyarázata, hogy az egykori Selyemúton akarva-akaratlanul nyugat felé vándorolva az egyik nagy termőtája Örményországban alakult ki. Innen terjedt el a középkorban a Földközi-tenger körüli országokban is.

Hazai megjelenése

Nálunk először a 16. századból való Besztercei szószedetben fordul elő a „barack” szó, de nemsokára már minden kertészeti könyv megemlíti a kiváló ízű „magna et optima” (nagy és legjobb) magyar kajszit.

A Kárpát-medencében legalább három évszázada termesztik a kajszit, de nagy fellendülése a XIX. század közepén kezdődött, amikor is az elsivatagosodással fenyegetett Alföld befásítására tettek erőfeszítéseket.

Ez idő tájt úgynevezett kétszintes kultúrában termesztették, vagyis a szőlők közé ültették a kajszibarackfákat, mert a szőlősgazdáknak az volt a tapasztalatuk, hogy amennyiben a fagy elviszi a szőlőtermést, a kajszi akkor is kihúzza őket a bajból.

kajszibarack

 

Milyen igényei vannak a kajszinak?

A fa elviseli az átmeneti csapadékhiányt és nálunk a téli fagyok sem károsítják. Azonban korán ébredő gyümölcsfaj lévén, a mélynyugalmi állapota már január végén február elején befejeződik, így ha az átmeneti enyhülést ismét hideg idő követi, akkor a duzzadó rügyek már érzékenyek a hidegre.

A kajszifák a szőlővel azonos talajokat kedvelik, a homokon és az agyagtalajon egyaránt megélnek. Amegfelelő alany kiválasztásával kapcsolatban itt olvashat bővebben.
A korona nem ad mély árnyékot, ezért a fák alatt a szamóca, sőt a zöldségfélék is megtermelhetők.

Az öntözés elősegíti a termőrészek és a lombozat kifejlődését és a gyümölcsök kialakulását. A tápanyagot rendszeresen pótóljuk komposzttal, szervestrágyával.

 

Léteznek ellenálló fajták

Sokféle betegség fenyegeti és kártevő fenyegeti, mégis a legveszedelmesebb valamennyi között a gutaütés. 

Sajnos nincsenek olyan fajták, amelyek a mindenféle betegségnek egyszerre ellenállnak, külün-külön a betegségcsoportokra vannak ellenálló fajták.

Ha folyamatosan szeretnénk  kajszibarackot szedegetni a kertünkben, akkor, a weboldalunk szűrőprogramja segítségével érési sor állítható össze.

 

Melyik fajtát hogyan használhatjuk?

  • Friss fogyasztásra a lédús, mutatós fajták a legjobbak: Magyar kajszi, Gönci magyar kajszi, Rakovszky és az ugyan apró, de nagyon finom Korai piros.
  • Lekvárfőzéshez és aszaláshoz a kevésbé leveses fajták alkalmasak: a rózsabarack fajták, Mandula kajszi.
  • Pálinka főzéshez bármelyik alkalmas, de ínyencek számára lehet, hogy a szükséges extra aroma  például az Ananász kajsziban, Mandula kajsziban, Gönci magyar kajsziban található meg.

pálinkafőzés

 

felhasznált irodalom: dr. Bálint György Minden héten szüret