Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Kerti színházunk növényszereplői - 2.rész (rovarcsalogatók, védőnövények, talajlazítók)

erdőkert
környezetbarát megoldások
permakultúra
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.11.24 00:00
Kerti színházunk növényszereplői - 2.rész (rovarcsalogatók, védőnövények, talajlazítók)
A növények sokféle szerepet töltenek be az élővilágban.
Korábbi bejegyzésem 
folytatásaként szó lesz a rovarokat vonzó, a védő és
a talajlazító növényekről.Rovarokat vonzó növények
 

A legtöbb rovar hasznos vagy semleges, csupán néhány ártalmas a növényekre. Rovarok nélkül  nagyon kevés ennivalónk lenne, nem lenne komposzt vagy termőtalaj, kevés madár és még kevesebb emlős élne.
Az élet hálójának nélkülözhetetlen szálát jelentik. Ezért törekedjünk arra, hogy minél inkább vonzóvá tegyük számukra a kertünket.

A hasznos rovarok két fő csoportba tartoznak: beporzók és ragadozók.
Számos rovarokat csalogató növény van ezek közül csak néhány: cickafark, kapor, méhbalzsam, lóherék, hagymafélék, liliomok, napraforgó, csalánfélék, kakukkfű, szurokfű.

Ezekkel a növényekkel nemcsak kertünk szépségét emelhetjük, de sok madárfajt is odavonzhatunk, növelve a biológiai sokszínűséget. Ezzel egészségesebbé tehetjük a talajt és a növényeinket.

 

porzás

 

 

Védő növények

Ezek olyan növények, amelyek akadályozzák az invazív növények terjedését. Sűrű hajtásaikból falat növesztenek a föld felett és alatt, kiárnyékolva és fizikailag visszatartva a betolakodókat. Megállítják a füvek, gyomok, indások korlátlan terjedését. Ilyenek például: csicsóka, citromfű, menta, szurokfű, fáklyaliliom, nőszirmok.

 

mentafélék

A mentafélék több szempontból is hasznosak: gyorsan terjedő élő mulcs, rovarcsali és finom tea alapanyag

 

Talajlazítók

Kiváló eszközök összetömörödött vagy agyagos talaj lazítására és a porhanyósság helyreállítására.
Sok fajnak mély, talajszaggató főgyökerei vannak, amelyek tökéletesen elvégzik ezt a munkát: jégcsapretek, karórépa, cikória, nadálytő, articsóka, pitypang.
Mindemellett ezek a mélyre hatoló gyökerek az alsóbb rétegekbe mosódott tápanyagokat, mikroelemeket a felső talajszintbe szállítják.

Más növénycsoportok, erős, rostos gyökérrendszerrel nyomulnak a föld mélyébe, szintén talajlazító munkát végezve: mustár, repce, lucerna.

Ezek a növények kétféleképpen használhatók:

  • a jövendő gyümölcsös talaját 1-2 évig dolgoztatjuk ezekkel a növényekkel,
  • vagy köztes vetésként az ágyásokba és a fák alá, hogy a talajt folyamatosan lazítsák.

Ezen növények további haszna, hogy a legtöbb faj gyarapítja a talaj szervesanyag tartalmát óriási gyökérrendszerük elbomlásával.

 

gyökerek

A talajt sűrűn átszőtt gyökerek lazítanak és elbomló maradványik tápanyagot pótolnak

 

Védősávok

A növényekből hatékony védősávokat  nevelhetünk a goromba szelek elterelésére, hívatlan őzek távoltartására, kevéssé tetszetős kilátás eltakarására vagy a kíváncsi tekintetek feltartóztatására. És mindezt még több szempont alkalmazásával: élelmet termő fák és bokrok, nitrogénmegkötők, méhlegelők, fészkelőhelyek.

A szélfogó tervezésénél alkalmazható alapszabály, hogy a szél 40-70%-át engedje át, ha ez ennél sűrűbb, akkor örvények keletkeznek mögötte. A szélfogók a magasságuk 2-5-szörösét kitevő területet védenek.

Alacsonyabb növényekből álló sövény kerti ágyásokat védhet, de ezek is lehetnek többhasznúak: a csicsóka remek rovarcsali és mindeközben a gumóját mi és háziállataink is ehetik, a rovarok jó élőhelye és a gyomokat is elnyomja.
Erre a célra használhatjuk még a ribizlit, a köszmétét a málnát is.

A sűrű tüskés bokrok nemcsak a betolakodó állatok ellen védenek, de a birtokháborítókat is távol tartja. Ilyen sövény elemei lehetnek: vadnarancs, galagonya, kökény, vadrózsa, potyóka szilva, gleditsia.

Megismerve a növények és más élőszervezetek többcélúságát, belső kapcsolatokban gazdag, termékeny tájat hozhatunk létre, megkímélve magunkat olyan feladatoktól, melyeket a természet maga is elvégez. Nem szükséges komposztot készíteni, ha vannak saját talajukat megteremtő növények. Nem kell gyomlálni, ha az élő mulcs a betolakodó gyomokat elnyomja.
Munkát igényel a jól működő ökologikus kert tervezése és telepítése. Azonban hosszú távon számunkra energia takarékos és dinamikusan fejlődő tájat eredményez.

Az erdőkert egyik alkotóeleméről, a sövényről itt olvashat bővebben.

 

galagonya

A galagonya szúrós, bogyós növény, amely sok szempontból hasznos tagja kertünknek