Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Konténeres karácsonyfa edzése

gondozás
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.12.19 00:00
Konténeres karácsonyfa edzése
A konténeres fenyők külön elbánásmódot igényelnek a díszítés előtt és után. Nézzük meg mit tehetünk a túlélésük érdekében!

A vágott karácsonyfákat övező tévhit

Egyre többen döntenek az edényes vagy földlabdás fenyőfa vásárlása mellett, abban a tudatban, hogy ilyen módon is óvják az erdőket.
Azonban az tévhit, hogy a kivágott fenyőfák vásárlásával károsítjuk a természetet. Ugyanis napjainkban a karácsonyfának szánt fenyőket nem az erdőkből vágják ki, hanem kimondottan vágásra szánt ültetvényekben nevelik, tehát természetrombolásról szó sincs.
Ez a tevékenység számos család megélhetését biztosítja.

fenyőfa

A fenyőfákat éveken át rendszeresen metszik a szabályos forma eléréséért

 

Konténeres és földlabdás fenyők

A karácsony táján kapható konténeres fenyők egy része nincs megfelelően begyökeresedve, hiszen az értékesítés előtt általában néhány héttel ültetik őket a konténerbe.
A begyökeresedés állapotáról úgy tudunk meggyőződni, hogy a konténerből kiemeljük a fát, és ha a földlabdát átszőtték a gyökerek, láthatók a hajszálgyökerek, akkor megfelelő. 

fenyőfák

Ezek a cserepek sárosak, a talaj fűvel benőtt. Így néznek ki a frissen felszedett fenyőfák. Biztosan nincsenek begyökeresedve.

 

A be- és kiszoktatás

A megvásárlást követően és az ünnepekre való feldíszítést megelőzően, szükség van egy beszoktatási időszakra, azaz a fánkat egy átmeneti helyen tároljuk az ünnepekig.

Ez az átmeneti hely legyen hűvös (10-15 fok közötti), kellően megvilágított, például egy garázs, beépített terasz vagy fűtetlen szoba.
A beszoktatási időszak hossza a decemberi időjárástól függ. Ha már napközben is fagypont alatt van a hőmérséklet, akkor nagyjából 1 hétre van szükség, de ha csak éjszak van fagy, akkor elégendő 2-3 nap is.
Így tudjuk a növény számára a meleg lakás okozta stresszt a lehető legkisebbre csökkenteni.

A lakásban a lehető legmesszebb helyezzük a hőforrásoktól.

Az ünnepek végével ugyanez az eljárás, csak visszafelé.

 

 

Óvjuk a csúcshajtást!

A csúcshajtást nem szabad visszavágni! Ilyenkor a fa növekedésében torzul, elveszíti szimmetrikus formáját.
Ha mégis sérül vagy letörik, akkor keressük meg a leghosszabb felfele törő hajtást, és rögzítsük egy szorosan leszúrt karó mellé.  Néhány éven belül a lekötözött hajtás új vezérhajtássá fejlődik.

 

Enyhe téli napon ültessük a végleges helyére!

Nem kell megvárni a tavaszt a kiültetéssel. Ha a talaj 2-3 cm-nél mélyebben nincs átfagyva, és a levegő nappali hőmérséklete már 5 fok körül van, akkor nyugodtan kiültethetjük.

Válasszunk számára félárnyékos helyet, ahol a napsütés nem éri egész nap. Adjunk neki szerves táplálékot, mulcsoljuk a talaját és rendszeresen öntözzük. Az örökzöldek nedvkeringése télen sem áll le, így a száraz téli időszakban is pótoljuk a nedvességet!

 

Többször használatos fenyő

Ha szeretnénk ugyanezt a fenyőt jövő karácsonykor is feldíszíteni, akkor javaslom cserepestől a talajba süllyeszteni. Így tudunk a gyökereknek kedvezőbb feltételeket biztosítani, megóvjuk a túlzott felmelegedéstől.
Szórjunk a talajra komposztot, takarjuk mulccsal és rendszeresen öntözzük.
KoÉs ha még mindig elég szépnek találjuk, akkor ismét lehet az ünnep dísze.

fenyőfa - több éven keresztül