Kérdése van? Hívjon minket! +36-31/200-4787

Tudástár

A különleges articsóka

ültetés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.05.30 00:00
A különleges articsóka
Egyre több növénykülönlegességgel gyarapíthatjuk növénytárunkat és ezzel együtt az asztalunkra kerülő zöldségek körét. Ilyen a franciáknál közkedvelt articsóka is. 

Antik csemege

Az antik világban drága ínyencségnek számított: nem annyira íze, mint inkább vélt afrodiziákumos hatása miatt. Ezt ugyan nem sikerült tudományosan igazolni, de az articsóka a mediterrán konyha jóvoltából igen elterjedt.

Ránézésre rokonaihoz, a bogáncshoz és a szamárkenyérhez hasonlóan veszedelmesen szúrósnak tűnik, ám filces-szőrös levelei puhák, kellemes tapintásúak.

 

Ízletes fogyasztószer

Mivel az articsóka hatékonyan szabályozza az étvágyatcsökkenti a vér zsírtartalmát és kiváló vízhajtó, vitathatatlanul az egyik leghatékonyabb, egyúttal legkíméletesebb természetes fogyasztószer. Ráadásul az articsóka kalóriaszegény, és, ami legalább ennyire fontos, rosttartalma átlagon felüli.

 

Hogyan gondozzuk?

Az articsóka egy víz- és tápanyagigényes növény. Virágzatkezdeményeit július és szeptember között általában folyamatosan szüretelhetjük. Ősszel az elvirágzott articsóka szárakat ki kell törni, majd talajtakarással, felkupacolással védhetjük meg a növényt a téli faggyal szemben. Az articsóka évelő növény lévén 3-4 éven keresztül hoz megfelelő termést, ezután tőosztással szaporíthatjuk.

articsóka

 

Mely része ehető?

A fészekpikkelyekkel fedett virágzati bimbókat kocsányuk húsos részével együtt szedjük le a növényről. Az articsóka virágrügyét borító kemény, sziromszerű pikkelyek bármilyen dekoratívak is, nem ehetőek. Ezeket a kemény részeket el kell távolítanunk, ugyanis alattuk található az articsókaszív, a növény ténylegesen ehető, zsenge része.

articsóka

 

Meglepően sok gyógyhatás

Elősegíti a máj regenerálódását, valamint tisztítja a vértepehajtóként hozzájárul a szervezetben kialakult kövek feloldásához. Nagyszerű gyulladáscsökkentő, a népi gyógyászat reuma és epegyulladás esetén egyaránt alkalmazza. Serkenti az epetermelést, ezért az emésztési zavarokban szenvedők számára is gyógyírt jelenthet. Főzet formájában általános erősítő, csillapítja a makacs köhögést a leveléből készített teát vese- és hólyagpanaszok esetén sikeresen alkalmazhatjuk. Az articsóka nagyobb mennyiségben tartalmaz folátot, ami a folsav természetes változata, valamint bőségesen megtalálható benne a bélflóra helyreállításában fontos szerepet kapó inulin.