Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen vegyszerek nélkül?

környezetbarát megoldások
növényvédelem
Szűrés törlése
Csodakertész
2023.05.17 00:00
Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen vegyszerek nélkül?

A szokatlanul sok csapadék kedvez a gombabetegségek terjedésének. Ezért fontos, hogy figyelemmel kísérjük a növények fejlődését és még időben megelőzzük az első tünetek kialakulását.

Milyen feltételek szükségesek a lisztharmat terjedéséhez?

 • magas páratartalom
 • 15 fok feletti hőmérséklet
 • sűrű lombozat, ahová a napsütés kevésbe jut be illetve nehezebben szárad fel a nedvesség

 

Milyen tünetei vannak a lisztharmat fertőzésnek?

A lisztharmat tünetei jól felismerhetők.
A zöld növényi részeken, a felületüket behálózó gombafonalakból és a rajtuk képződő spórákból (konídiumokból) álló fehéres-szürke bevonat képződik a virágzaton, a  terméskezdeményeken, a hajtásokon és a leveleken is.

Mindig a növény felszínén marad a gomba, csak szívókacsokkal kapaszkodik a levél bőrszövetébe.

lisztharmat fertőzés tünetei

 

 

lisztharmat fertőzés tünetei a kép forrássa: biokutatas.hu

A gombaháló szorításában torzulnak a levelek, kirepednek a duzzadni akaró szőlőszemek, ideális táptalajt biztosítva pl. a szürkepenésznek, a darazsaknak, a muslincáknak.

A sárguló áttetsző foltocska megjelenése után rövidesen torzulni kezd a levél, a fonákon pedig megjelennek a gomba jellegzetes apró fehér-szürke telepei, melyek ontják a nyári spórák (konídiumok) milliárdjait.
Ekkor már egyértelmű a fertőzés, nagyon nehéz blokkolni a továbbterjedését.

 

Hogyan előzhetjük meg lisztharmat terjedését

 • Mivel a rügypikkelyeken, támrendszereken és a talajban telel át, így az őszi és tavaszi lemosópermetezés szerepe igen jelentős.
 • Megelőzésképpen pedig folyamatosan - akár heti rendszerességgel is - használhatunk olyan egyszerű anyagokat mint: a tejTejsavószódabikarbóna, sütőpor,  Mezei zsurló kivonat vagy házi főzete.
 • Öntözéskor lehetőleg a levelekre ne kerüljön víz vagy a talaj ne csapódjon a levelekre – szerintem ez csak csepegtető öntözéssel vagy árasztással oldható meg.
 • Alapvető fontosságú a harmonikus, kiegyensúlyozott tápanyagellátás, a túlzott nitrogén kijuttatása a szövetek fellazulásához vezet, amely könnyebb bejutást okoz a gombabetegségeknek.

 

 

A lisztharmat kezelése

Lisztharmat elleni bio készítmények több szempontból is lehetnek hatásosak:

 • lúgos kémhatású készítmények, amelyek kedvezőtlen életfeltételeket alakítanak ki a gomba terjedéséhez: szódabikarbóna
 • a bőrszövetet erősítő készítménnyel megnehezítjük a gombafonalak behatolását a bőrszövetbe : Mezei zsurló szilícium tartalmának köszönhetően erősíti a sejtfalakat.
 • az illóolajos, narancsolajos készítmények, amelyek a gombaspórákat és a micéliumokat dehidratálja, elvonja a vizet: Wetcit, Boroil, Prev Gold.
 • a tejszármazékok antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek megakadályozni a gombaspórák csírázását és növekedését: tej, Tejsavó, lecitin
 • egymás hatását támogató és kiegészítő készítmények kombinációja: Chitopron 5%, TejsavóEzeket a készítményeket lehet együtt és egymást váltogatva is használni, 10-12 naponta, ha az időjárás kedvez a betegség terjedésének. Egyébként ez a kombináció nagyon jó a peronoszpóra és a szürkepenész kezelésére is.