Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Növényvédelmi ötletek kolbásztökkel és a többiekkel

környezetbarát megoldások
növényvédelem
Szűrés törlése
Csodakertész
2023.05.12 00:00
Növényvédelmi ötletek kolbásztökkel és a többiekkel

A kolbásztök meg a poloskák

kolbásztök magas fehérjetartalma vonzza az éhes poloskákat. Összegyűlnek rajta, mi meg a poloskákat tudjuk így könnyedén összegyűjteni és jobblétre szenderíteni őket.
A rovarkártevők elleni nagy ágyú a NeemAzal nem minden esetben tudja a kifejlett poloskákat kiirtani, ezért is érdemes a kézzel való begyűjtést is bevetni ezek, a nagyon agresszív jószágok ellen.

kolbásztök

A kolbásztököt a cukkinihez, spárgatökhöz hasonlóan lehet elkészíteni

 

Sarkanytúka a tetűmágnes

Még most lehet vetni a sarkantyúka magokat. Amellett hogy a levéltetvek különösen kedvelik és más növényekről magukhoz vonzzák őket, nagyon hatékony gyógynövény is.

A rikító sárga, narancssárga virágú kúszónövény fogyasztása részben helyettesítheti antibiotikumok szedését, ezáltal pedig csökkenti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét.
Tormagyökérrel együtt fogyasztva a sarkantyúka sikerrel alkalmazható arcüreggyulladás, hörghurut és hólyaghurut kezelésére is.
A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat.

sarantyúka

A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt saláta-adalékként használják.
A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet: sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják. Ecetes-sós lében tartósított virágbimbóinak az íze a kapribogyóéra emlékeztet.

Gyümölcsfák törzse köré vetve távol tartja a vértetveket, emellett a paradicsomot és a burgonyát is védi a kártevőktől.

 

 

Méhdoktor nemcsak méheknek

A Méhdoktor virágkeverék vegyszermentes vetőmag a méhek és más hasznos rovarok számára. Ezzel segíthetjük a hasznos rovaroknak a túlélését.

Alakítsunk ki a kertünkben virágszigeteket, (akár virágcserepekben is) szegélyeket, amelyeket nem fogunk lekaszálni.
Fűmaggal együtt is vethetjük gyümölcsösbe vagy fák köré takarónövényként.
Csak virágzás után kaszáljuk le, miután beérlelték a magokat és el tudták szórni azokat. Ezzel az apró lépéssel növelhetjük a biológiai sokféleséget, így támogathatjuk a rovarokat táplálékkal és élőhely biztosításával.

Kevesen tudják, hogy a ragadozóatkák, virágpoloskák és más rovarölő ízeltlábúak ha nem találnak zsákmányállatot, akkor vagy éhen halnak vagy elvándorolnak, kivéve ha virágporra, nektárra cserélhetik rovartáplálékukat.

poloska

Egyes virágpoloska fajok tavasztól levéltetvek, levélbolhák, tripszek és takácsatkák petéit és lárváit valamint hernyókat ragadoznak. 

 

A hely, amelyet a vakond feltúrt

A tél és a tavasz folyamán létrejött vakondtúrások helyére vessünk Fűdoktort, Méhdoktor magkeveréket, fehér- vagy bíborherét vagy mindezek keverékét.
Ezzel a feltörekvő gyomokat vissza tudjuk szorítani, szebbé tehetjük a kertet és ami a legfontosabb: élőhelyet biztosítunk sok hasznos rovar számára.

 

Hogyan működik a Chitopron immunerősítő

Ezekről a biokészítményekről csak virágnyelven szabad beszélni, mert a „rendszer ellen” vannak.
De álljon itt egy érdekesség: ez a készítmény hogyan indítja be a növények védekező hatásmechanizmusát?
Nos, a növények úgy vannak megalkotva, hogy ha például gomba-  vagy rovartámadás éri őket, akkor az immunrendszerük működésbe lép ellenük. Ezeknek az élőlényeknek a támasztószövetét kitin alkotja.
No mármost, a Chitopron valamilyen rák páncéljának (ez is ugye kitinből épül fel) a vizesoldatát tartalmazza. Tehát ha ezt juttatjuk a növényre, ugyan egy kicsit megtévesztjük, de az immunreakciót elindíthatjuk. Ez az immunerősítés.

 

Továbbra is tetűinvázió

Az enyhe télnek is köszönhető, hogy elég nagy a rovarkártevő invázó. Továbbra is rengetek a levéltetű.

Korábbi hírlevelemben írtam a kezelés lehetőségeiről, amelyet itt olvashat el.