Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Az édes szamócánk és a csigák

fajtaismertető
gondozás
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.06.09 00:00
Az édes szamócánk és a csigák

Murano szamóca fajtánk eleinte, amikor érni kezdett a kertemben, eléggé csalódott voltam az édességét illetően. A titok csak annyi, hogy meg kell várni, hogy valóban megérjen és akkor tényleg finom, édes, kellemes savval. (A legtöbb piaci szamóca számomra csak cukorral ehető  sad)

Bár ez a fajta májusban elkezd pirosodni, mégis júniusra érik be teljesen, ekkorra éri el a teljes cukorfokát. Betegséget egyelőre nem látok rajta, a szakirodalom szerint a gombás betegségeknek jól ellenáll. Belocsoltam növénykondicionálóval többször is, és Biokalcival is permeteztem. Mivel első éves, így egyelőre 4-5 nagy szem termett, bár folytontermő, ezért a nyár folyamán is remélek tőle gyümölcsöt.

     eper

Murano földieper éretten kifejezetten édes, pici savval. Cukrozás nélkül lehet enni.

 

 

eper torta

Mivel a húsa szilárd, ezért süteményekhez egészben nagyon jól használható, nem löttyed össze még másnapra sem! (Borka lányunk remekműve.)

 

 

 

eper

Sajnos az illatos szamócákat a meztelen csigák kiszimatolták, jelentős károkat okoznak. A kukacos cseresznyét is megeszem, de ez a csigás dolog már nekem is sok.

 

eper

Az éjszak folyamán 3 csiga lelte halálát az este kirakott sörcsapdában. Mivel az egész kert mulcsolva van, így kellően nedves és rejtőzködésre alkalmas a csigák számára.

Más módszereket is ki fogok próbálni, mindenképpen csökkenteni akarom a számukat:

  • nedvesített nejlon fólia, deszka vagy lapos kő még jobb búvóhely lehet. A csigák a déli melegben innen koncentráltan összeszedhetők. Remélem.
  • futókacsa bérlése surprise Erre nagyon kíváncsi vagyok, hogy valóban csak a puhatestűeket eszik-e és más zöld és piros neműhöz nem nyúlnak.
  • pitypang levélből egy halom, hátha ezt jobbna szeretik a szamócánál, bár ezt erősen kétlem!
  • A magaságyás nagyon jó megoldás lehet a csigák távoltartására.