Az édes szamócánk és a csigák
Murano szamóca fajtánk eleinte, amikor érni kezdett a kertemben, eléggé csalódott voltam az édességét illetően. A titok csak annyi, hogy meg kell várni, hogy valóban megérjen és akkor tényleg finom, édes, kellemes savval. (A legtöbb piaci szamóca számomra csak cukorral ehető )
Bár ez a fajta májusban elkezd pirosodni, mégis júniusra érik be teljesen, ekkorra éri el a teljes cukorfokát. Betegséget egyelőre nem látok rajta, a szakirodalom szerint a gombás betegségeknek jól ellenáll. Belocsoltam növénykondicionálóval többször is, és Biokalcival is permeteztem. Mivel első éves, így egyelőre 4-5 nagy szem termett, bár folytontermő, ezért a nyár folyamán is remélek tőle gyümölcsöt.
A Murano földieper éretten kifejezetten édes, pici savval. Cukrozás nélkül lehet enni.
Mivel a húsa szilárd, ezért süteményekhez egészben nagyon jól használható, nem löttyed össze még másnapra sem! (Borka lányunk remekműve.)
Sajnos az illatos szamócákat a meztelen csigák kiszimatolták, jelentős károkat okoznak. A kukacos cseresznyét is megeszem, de ez a csigás dolog már nekem is sok.
Az éjszak folyamán 3 csiga lelte halálát az este kirakott sörcsapdában. Mivel az egész kert mulcsolva van, így kellően nedves és rejtőzködésre alkalmas a csigák számára.
Más módszereket is ki fogok próbálni, mindenképpen csökkenteni akarom a számukat:
- nedvesített nejlon fólia, deszka vagy lapos kő még jobb búvóhely lehet. A csigák a déli melegben innen koncentráltan összeszedhetők. Remélem.
- futókacsa bérlése Erre nagyon kíváncsi vagyok, hogy valóban csak a puhatestűeket eszik-e és más zöld és piros neműhöz nem nyúlnak.
- pitypang levélből egy halom, hátha ezt jobbna szeretik a szamócánál, bár ezt erősen kétlem!
- A magaságyás nagyon jó megoldás lehet a csigák távoltartására.