Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

A zöld forradalomtól a biostimulátorokig

növényvédelem
permakultúra
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.07.21 00:00
A zöld forradalomtól a biostimulátorokig
A mi dolgunk a megfigyelés: megfigyelése mindannak, amit már előttünk, hosszú évezredekkel korábban, ennek a gyönyörű, csodálatos összhangban működő sárgolyónak az alkotója kitalált és létrehozott.

A szépreményű Zöld forradalomnak befellegzett...

A 19. század végén meghírdettük a Zöld forradalmat azzal a nagyívű reménnyel, hogy most aztán leszámolunk minden betegséggel és kártevővel. Egy dolgot azonban szem elől tévesztettünk: nem mi találtuk fel a spanyol viaszt. Nem a mi dolgunk lett volna a teremtés! A mi dolgunk a megfigyelés: megfigyelése mindannak, amit már előttünk, hosszú évezredekkel korábban, ennek a gyönyörű, csodálatos összhangban működő sárgolyónak az alkotója kitalált és létrehozott.

 

isten keze

 

Gyakran elmulasztjuk és azonnali megoldásokat akarunk, holott a természethez lassuló megfigyelés, az ebből születő beavatkozás kevésbé okoz hosszú távú katasztrófát. Olyan katasztrófára gondolok, mely napjainkban súlytja termőföldjeinket, az életközösségeinket, mindazt, amit a túlságosan hebrencs, beképzelt, a természetes folyamatokba már megtörtént beavatkozássokkal bő 100 év alatt okoztunk.

 

Kemikáliák használatának a következménye

A mezőgazdasági termesztésben elterjedt, kizárólag műtrágyahasználatra és növényi élősködők elleni, kémiai alapú növényvédőszerrel történő védekezésre épülő konvencionális technológia a talajélet fokozatos pusztulását, a biológiai sokszínűség (biodiverzitás) csökkenését eredményezi, ezért már rövidtávon sem fenntartható.

A kemikáliák használata következtében a fajok kipusztulásának üteme felgyorsul, a termőtalajaink veszélybe kerülnek, elmarad a talajban élő szervezetek számára oly nélkülözhetetlen táplálékforrás, a szervesanyag-utánpótlás, a különféle talajfertőtlenítő készítmények drasztikusan csökkentik a talajbiológia sokszínűségét.

 

műtrágya

A talajélet minimálisra való csökkenéséhez vezetett a 30-40 évvel ezelőtt elkezdődött intenzív, csak műtrágyára épülő tápanyag-visszapótlás, a talajokból a szerves anyagot kivonó gyakorlat.
A szerves anyagokat fontos folyamatosan, minden évben legalább egyszer vagy kétszer a termésbetakarítás után visszapótolni, hogy ne pusztuljon le a talajélet, a hasznos gombák és baktériumok, illetve a rovarok egyensúlyi helyzete ne boruljon fel.

A növényeket nem csupán műtrágyával lehet táplálni, a növényeknek energiára van szükségük, amit zömében aminosavakból nyernek. Az élő szervezetekben az aminosavak szerepe nélkülözhetetlen, mert a fehérjemolekulák építői minden élet alapja.

 

A biogazdálkodás három alappillére

  • a gazdag talajélet biztosítása,
  • a növényi immunrendszer erősítése
  • a szelíd(ebb) növényvédelem biostimulátorok vagy növénykondicionálók alkalmazásával.

Egy-egy áruházlánc a friss zöldséget és gyümölcsöt onnan vásárolja, ahol a termesztés klimatikus környezete és ára a legkedvezőbb. Ezért nagyon fontos törekednünk arra, hogy minél több saját termesztésű zöldség-gyümölcs kerüljön a család asztalára.

 

Mi az a biostimulátor?

Az aminosavak a biostimulátorok egyik leggyakoribb összetevői. A biostimulátor olyan „természetes eredetű, növényi kivonatokat, szerves anyagokat, vitaminokat tartalmazó készítmény, melynek célja a növény életciklusaihoz igazodóan (gyökeresedés, virágzás) a kondíció fokozása, a minőség javítása” (Hoffmann & Pónya, 2016).

A biostimulátorok a növények életfolyamataiba beépülve fejtik ki hatásukat, ezért javítják

  • a növények növekedési eréjét
  • a termés minőségét
  • a növények hormonális működését
  • a növények ellenállóképeségét

 

Milyen esetekben használhatóak ezek a készítmények?

Napjainkban sok kertészkedő  törekszik a kemikáliák használatának mellőzésére. A kertben vagy a konyhában keletkezet szerves hulladékokat komposzt készítésére használja. A ház körül megszedett gyom, fűszer és egyéb növények áztatásával úgynevezett növényteákat alaklmaz és sok más biopraktika  mindennapos használatával kísérletezik.
Azért valljuk be, a kertészkedés maga elég időigényes és a sok védekezési kütyü előállítása meglehetősen macerás. Ezért érdemes a használatra kész készítmények között szétnézni.