Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja...

fajtaismertető
gondozás
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.08.10 00:00
Minden nap egy alma, az orvost távol tartja...
Az alma legértékesebb gyümölcseink egyike, héjában és a héj alatt magas C vitamin tartalommal, húsában méregtelenítő hatású pektinnel. Nem kell több ezer kilóméterről szállítani, a kertünkben is megterem és hosszan eltartható. Milyen fajtákat ültessünk?

A család gyümölcsszükségletének alapgyümölcse: az alma

Sokunkat a világban végbe menő változások az önellátás felé irányítanak. Ezért érdemes kevés gondoskodást igénylő és hosszan eltartható fajtákat ültetni. Ízletesek a jól bevált régi és ősi magyar fajták.

 

Klíma és talajigénye

Az alma Magyarország hűvösebb, párásabb levegőjű, csapadékosabb tájain érzi jól magát, de szinte az egész országban megterem. Fája napfényigényes, épületek árnyékában nem érzi jól magát.

Évente 6-800 mm csapadékra van szüksége, így ma már a legtöbb helyen vízutánpótlásra van szüksége.
Az őszi harmatok igen előnyösen befolyásolják a téli alma színének és aromaanygainak kialakulását.

Az almafák az északi lejtők és a fagyzugok kivételével bárhová ültethetők. Előnyös számukra, ha a talajvíz szintje 1,5-2 méter mélyen van, ahogyan népiesen találóan szokták mondani: az almafa kedveli, ha a gyökereinek a vége belelóg a lábvízbe.

Nagyon jó alkalmazkodó képessége révén a savanyú és a meszes talajokon egyaránt megél. Nem válogat a talajtípusok között sem: a homoktalajokon éppen úgy jó termést hoz, mint a kötött talajú területeken.

A házikertekben alacsonyabb (60-80 cm) törzsű fává neveljük így korábban termőre fordul, egyszerűbb a metszése és a gyümölcs szüretelése is.

 

Idegenmegporzás szükséges

Az almák legtöbbjénél másik alamafajtára van szükség a megporzáshoz, megtermékenyüléshez. Az ismert porzópárokat a fajtaleírásokban feltüntettük. Régi fajtáknál legtöbbször nem ismert a porzópár, ilyenkor jó pollenadó fajtákat szoktunk javasolni: Jonathán, Téli arany pármenHúsvéti rozmaring. De hasznos lehet a szomszéddal egyezkedni, együttműködni.

Porzás

 

Ültetés és gondozás

Az almafák ültetési távolsága legalább 6x6 méter, sövényfák esetében 3x2 m.

A koronaalakító metszések évei után, a termőfák koronáját csak ritkítani szükséges annyira, hogy a napfény a korona minden részét érje.

Sokan tartanak az almafák növényvédelmétől, amely nagyüzemi szinten 15-30 (!!!) permetezést jelent egy vegetációs időszak alatt.
Igen, a tökéletes, fúrás és sérülés mentes héj ilyen áron érhető el. Egy okkal több, hogy saját almát teremesszünk! Amely persze nem lesz "szupermarket küllemű"de a tartalma utánozhatatlan és vegyszermentes.
Nagyon sok biomegoldás létezik a növényvédelemhez, ehhez segítséget fogunk nyújtani az év során, mikor milyen készítményt érdemes használni. 

metszés

 

Szedés és felhasználás

Az alma utóérő gyümölcs. A fáról leválasztva életműködései tovább folytatódnak mindaddig, amíg a téli alma fogyasztásra éretté válik. Ilyenek például a Húsvéti rozmaring, Batul alma, melyek szedéskor még kőkemények, csak elszánt almarajongók fogához valók.

Fontos a szüret idejének a helyes megválasztása. Az almát akkor kell szüretelni, amikor a gyümölcsök gyenge csavarás hatására leválnak, színük, méretük a fajtára jellemző, a magjaik már barnák, és a természetes hullás is megkezdődött.

Az almák tárolása esetében nem kell bonyolult dolgokra gondolni: ha nincsen pincénk vagy kamránk, hűvös, fagymentes helyen tárolhatjuk, de akár néhány szalmabála is megfelel szigetelő anyagként.

A hullott, férges, ütődött almákból remek aszalvány, lekvár vagy ecet készíthető. A hulladék pedig nyulak, baromfik tápláléka vagy komposzt alapanyag lehet.

almaecet