Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

A biokertészkedés egyik alapja a takarónövények alkalmazása

permakultúra
talajélet
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.07.18 00:00
A biokertészkedés egyik alapja a takarónövények alkalmazása
A takarónövény módszer kulcs a talajmegújító gazdálkodáshoz, mellyel az egészséges talajért tehetünk és ellenállóbb növényeket nevelhetünk.

Hogyan egyszerűsítsük küzdelmünket a gyomokkal szemben?

A technológia egyik leggyorsabban megtapasztalható előnye a gyomelnyomás: a gyorsan fejlődő takarónövényeknek köszönhetően a gyomok kevesebb fényhez, tápanyaghoz és vízhez jutnak, így már az első évben jelentős mértékben csökkenthető a gyomnövények mérete.

 

Dolgozzanak helyettünk a gyökerek!

A takarónövények akár 1 méter mélyen is képesek átlazítani a talajt, így a főnövény gyökerei mélyebbre nyúlhatnak. A tömörödöttség megszűnésével a talaj víz- és levegőgazdálkodása is javul, amit a talajlakók is meghálálnak.

 

Nitrogén a mélyből és a levegőből

A takarónövények képesek felvenni a talaj mélyebb rétegeiben elérhető tápanyagokat, és azokat egész télen keresztül tárolni, majd átadni a főnövénynek. A pillangósok a légköri nitrogén megkötésével járulnak hozzá a talaj tápanyag-ellátottságához.

 

Mit tud ez a magkeverék?

  • 20 növényfaj magkeveréke
  • biztosítja az őszi és a téli talajtakarást
  • nitrogénmegkötő növények is vannak benne
  • nagy zöldtömeget biztosít, mely a humuszképződéshez járul hozzá
  • jelentős mértékben elnyomja a gyomokat
  • nagy fajgazdagság, mely a rovarbarátainkat is támogatja

 

Milyen fajokat tartalmaz a magkeverék?

Az etióp mustár, a fehér mustár a tarlórépa és az olajretek karógyökerű keresztesvirágú növények, javítják a talaj szerkezetét, jó gyomelnyomók, valamint ezek nagy zöldtömeget képeznek a keverékben, és könnyen lebomlanak.

talajművelő retek 10 hét alatt 1-1,5 méter mélyen képes gyökeret ereszteni, ezzel segítve a következő főnövény mélyebb gyökerezését, valamint a talaj vízháztartását. Ezen kívül képes felvenni és feltárni a fontosabb tápanyagokat a főnövényünk számára, mint a nitrogén, foszfor, kálium, kén, kalcium és bór.

Az olajlen, a négermag és a szudánifű jó szárazságtűrő növények, így a nyári nagy melegben is kiválóan tudnak kelni, jó gyomelnyomó képességűek. Az olajlen és négermag támasztói is lehetnek a pillangós növényeknek. Ezen kívül jó kapcsolatot tudnak létesíteni a mikorrhiza gombákkal. A szudánifű nagy gyökértömeget képez, ezzel növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, valamint homok- és erodált vályogtalajokon kimondottan jó a talajjavító hatása.

homoki zab gyors növekedésű, allelopatikus hatású és nagy zöldtömeget képző növény, ennek köszönhetően kiváló gyomelnyomó is. A bojtos gyökere mélyre hatol és jó talajállapotot hoz létre, valamint ő is segíti a foszfor felvehetőségének növelését.

rozs mélyre hatoló és erős gyökérzete feljavítja a talaj szerkezetét. Nagy biomasszát képes létrehozni, kellő sűrűségben vetve jó a gyomelnyomó képessége és gátolja a talajeróziót.

facélia kiválóan javítja a talajszerkezetét a feltalajban, ezzel csökkentve a talajművelés energiaigényét. Kiváló foszfor mobilizáló. Gyorsan bomló gyökérzete nitrogénben, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag. Ezen kívül nematosztatikus (gátolja a fonálférgek fejlődését és távol tartja őket) és nematicid (fonálféreg ölő) hatású.

Az alexandriai here és a perzsa here alacsony növésű, hatékony nitrogénkötő növények. A gyökérzetüknek a nagy része a feltalajban helyezkedik el, és sűrűn átszövi azt, ezzel kiváló szerkezetet képeznek, valamint segítenek az erózió csökkentésében.

tavaszi bükköny kiváló nitrogénkötő. A meleg, száraz időszakokat erősen megsínyli, hidegtűrése sokkal nagyobb, azonban a kemény fagyokat nem éli túl.

szegletes lednek jó szárazságtűrő és talajtípusra igénytelen pillangós növény (pl. szikes talajon is megél), azonban keléséhez sok nedvességre van szüksége. Kiterjedt gyökérzete jól megköti a laza talajt, ezzel is csökkentve az eróziót. Valamint képes a talajban megkötött foszfátot felszabadítani, más növények számára hozzáférhetővé tenni.

lóbab a hirtelen hőmérsékletcsökkenést nem bírja, és nem annyira fagytűrő, mint a bükkönyfélék. A gyökérsavai jól mobilizálják a lekötődött foszfort, és mivel a nitrogénkötés foszforigényes folyamat, ezért szoros kapcsolatot alakít ki a talajban lévő mikorrhiza gombákkal. Nagy biomasszát képes fejleszteni, de a maradványai könnyen lebomlanak.

tehénborsó egy mélygyökerezésű, szárazságtűrő nitrogénkötő növény. A 8 hét alatt akár 2 méter mélyre lenyúló karógyökér lazítja a talajt és segít a növénynek túlélni a szárazabb időszakot. A levelén keresztül kibocsátott (extraflorális) nektáriumok segítségével nem csak a virágzáskor vonzza a hasznos rovarokat.

takarmányborsó a takarónövény-keverékekben az egyik legjobb nitrogénkötő növény. Érdemes támasztónövénnyel együtt vetni, mert így nagyobbra képes nőni. Ezen kívül olcsó a vetőmagja, így kedvelt növény a keverékekben.