Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

22. hét június - Heti teendők a kertben (farontók, méhitatás, hagymások felszedése)

Csodakertész
2022.05.30 00:00
22. hét június - Heti teendők a kertben (farontók, méhitatás, hagymások felszedése)
Sok fejtörést okozhat a mindenféle igényt kielégítő fajtájú gyümölcsfák kiválasztása, hiszen ez egy életre szóló döntés. Összegyűjtöttünk néhány szempontot.

Farontók

Ha a fa tövében vagy az ág alatt ürülékkel összekevert fűrészporszerű anyagot  látunk, akkor valószínű, hogy farontó hernyó telepedett meg. Tömködjük meg a járatot benzinbe mártott vattával.

farontó

kis farontó hernyói 

 

 

Érnek a korai cseresznyék

Zsendülnek a legkorábbi cseresznye fajták: Kelebiai koraiMünchebergi korai, Márki korai, Tamási korai. Ügyeljünk a szedésre! Csak kocsánnyal szedjük, de ne a termőrésszel! A gyümölcsöt tartó kis termőrész letörésével a jövő évi termést tesszük tönkre.

cseresznye termőrésszel

baloldalon cseresznyék termőrésszel

 

 

A méhek itatása

Szorgos segítőtársaink a kertben a méhek. Segítsünk nekik, hogy könnyen ivóvízhez jussanak. Tegyünk lapos tálba vizet vagy a vízgyűjtőben úsztatott fadarabbal segítsük nekik a vízreszállást. Ültessünk a számura csalogató növényeket, amely számunkra is hasznosak és szépek is lehetnek: Levendula, kakukkfű, oregáno, metélőhagyma, zsálya, őszirózsa, menták, harangvirág, körömvirág, dísznapraforgó.

méhitató

méhitató egyszerűen

 

 

Hagymások felszedése

Az elnyílott tulipán és nárciszhagymákat nem szükséges minden évben felszedni. De ha mégis így döntünk, mert elsűrűsödtek, vagy máshová szeretnénk őket ültetni, akkor most van itt az ideje. Szellős, száraz helyen tartsuk. Tehetjük raschel zsákba, papírdobozba. Majd szeptemberben ültessük el őket jól trágyázott vagy komposzttal dúsított földbe, így tud szép erős hagymákat nevelni, amelyből aztán  szép, méretes virág fejlődhet.