Tudományos név: Prunus avium ’Disznódi fűszeres’
Magyar név: Disznódi fűszeres cseresznye
Hasonló név: Heltauer grosse Knorpelkirsche
Származása: A Fogarasi-havasok lábánál, Nagyszebentől (Sibiu) délre található régi szász város, az erdélyi Nagydisznód (Cîsnădie) környékéről származó régi fajta.
Hazai elterjedése: Magyarországon főleg Békés és Csongrád megyékben, valamint Szolnok megye déli részén, a Tiszazugban ismert.
Érési ideje: gyümölcse június közepétől a hónap végéig szedhető.
Termőképessége: rendszeresen és bőven termő.
Termékenyülése: jól termékenyül, a termőrügyek túlnyomó részéből 2-3 virág fejlődik, azokból általában 1-2 gyümölcs köt.
Gyümölcse: nagy vagy igen nagy méretű, teljes érésben sötét-piros, szinte fekete. Húsa ropogós, sötét színű, lédús, csak részben magvaváló. Íze édes, kellemes fűszeres utóízzel. Vágánya lapos, barázdája a szártól a bibepontig húzódik. Magja középnagy, tojásdad, a szál irányába lapos. Szára erős, középhosszú, tág mélyedésben ül.
Hajtásrendszere: levele nagy, hosszan kihegyesedő, ékvállú. Vesszeje erős, világosbarna, közepesen paraszemölcsös. Koronája lehajló ágazatú, kúpos. Fája nagy termetű, hosszú életű, nagy vagy igen nagy méretű.
Fényigény: a gyümölcs ízanyagainak kialakulásához napos fekvést biztosítsunk neki
Ellenállóképessége: a fagy iránt nem érzékeny. Repedésre nem hajlamos, a moniliának elég jól ellenáll.
Termőhely igénye: középkötött, jó víz- és tápanyag-ellátottságú, agyagos talajon jól fejlődik.
Gazdasági értéke: értékes árufajta, ezért szaporítását és telepítését fokozni kellene, kiskertekbe is ajánlható.
Ültetési távolság: 8 m
Gondozás:
1/ a szabadgyökérrel ültetett gyümölcsfa oltványokat ültetést követően tavasszal metszeni szükséges, hogy a lombozat és a gyökér megfelelő arányát beállítsuk (https://www.youtube.com/watch?v=USN-VaqMRTo&t=3s);
2/ a lombkorona kialakításának első lépéseit kezdjük el
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: minősége legelső osztályú csemegegyümölcs, mely a szállítást igen jól bírja, miért is érdemes volna vele kísérletezni
Forrás: Herszényi László: Gyümölcsfajta ismertetés (Budapest, Stephaneum Nyomda 1934.)
Rayman János – Dr. Tomcsányi Pál: Gyümölcsfajták zsebkönyve Budapest, Mezőgazdasági Kiadó 1964.