Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Disznódi fűszeres cseresznye - Szabadgyökeres, Sajmeggy alanyon

A legnagyobb gyümölcsű cseresznyefajták osztályába sorolható. Húsa roppanó, bő levű, íze fűszeres, erdélyi származású fajta.

Érési idő:
július közepe-vége

Termékenyülése: jól termékenyül, a termőrügyek túlnyomó részéből 2-3 virág fejlődik, azokból általában 1-2 gyümölcs köt

Termőképessége: rendszeresen és bőven termő

Gyümölcse:
a legnagyobb cseresznyefajták osztályába sorolható; tompított szívalakúak; héja színe barnásfekete, sötét pontokkal és foltokkal; húsa finom, kemény, ropogós; leve bő, sötétpiros, igen kellemes fűszeres ízű

Felhasználás:
friss fogyasztás, konyhai felhasználás, (befőtt, fagyasztás) árugyümölcs

Ajánlott termőhely: talajjal szemben a meleg, tápanyagokkal jól ellátott, meszet és humuszt tartalmazó könnyű homoktalaj, löszön kialakult vályogos agyag vagy agyagos homok talaj, a megfelelő számára. A talajvízszint vagy a vízzáró talajréteg mélysége 1,5-3 m-nél a leginkább megfelelő. Csapadék igénye nem nagy, de virágzás és terméskötés idején nagyon érzékeny a megfelelő vízmennyiségre

Ellenállóképesség:a fagy iránt nem érzékeny. Repedésre nem hajlamos, a moniliának elég jól ellenáll

Vásárolja meg most kedvező áron Disznódi fűszeres cseresznye - Szabadgyökeres, Sajmeggy alanyon termékünket és válogasson további gyönyörű növényeink és kiegészítőink közül és máris élvezheti a természet szépségét és a kertészkezdés örömét!

Termékenyülés
Önmeddő
Érési időszak
Középidő
Ellenálló képesség
Ellenálló
Termés
Nagy
Eredet
Történelmi magyar fajta
Ültetési hely
Bárhol ültethető
Raktáron
5 590 Ft
A vásárlás után járó pontok: 279 Ft
vagy
Ingyen szállítás

Rendeljen ingyen szállítással 25.000 forinttól

Több, mint 300 féle gyümölcsfa

Több, mint 300 fajta gyümölcsfából válogathat

Szakértői ügyfélszolgálat

Kérje ügyfélszolgálatunk segítségét a +36-20/407-3213 számon

Őseink hagyatéka

Ősi magyar gyümölcsfákat termesztünk

Disznódi fűszeres cseresznye - Szabadgyökeres, Sajmeggy alanyon leírása

Tudományos név: Prunus avium ’Disznódi fűszeres’ 

Magyar név: Disznódi fűszeres cseresznye

Hasonló név: 
Heltauer grosse Knorpelkirsche

Származása: A Fogarasi-havasok lábánál, Nagyszebentől (Sibiu) délre található régi szász város, az erdélyi Nagydisznód (Cîsnădie) környékéről származó régi fajta.

Hazai elterjedése: Magyarországon főleg Békés és Csongrád megyékben, valamint Szolnok megye déli részén, a Tiszazugban ismert.

Érési ideje: gyümölcse június közepétől a hónap végéig szedhető.

Termőképessége: rendszeresen és bőven termő.

Termékenyülése: jól termékenyül, a termőrügyek túlnyomó részéből 2-3 virág fejlődik, azokból általában 1-2 gyümölcs köt.

Gyümölcse: nagy vagy igen nagy méretű, teljes érésben sötét-piros, szinte fekete. Húsa ropogós, sötét színű, lédús, csak részben magvaváló. Íze édes, kellemes fűszeres utóízzel. Vágánya lapos, barázdája a szártól a bibepontig húzódik. Magja középnagy, tojásdad, a szál irányába lapos. Szára erős, középhosszú, tág mélyedésben ül.

Hajtásrendszere: levele nagy, hosszan kihegyesedő, ékvállú. Vesszeje erős, világosbarna, közepesen paraszemölcsös. Koronája lehajló ágazatú, kúpos. Fája nagy termetű, hosszú életű, nagy vagy igen nagy méretű.

Fényigény: a gyümölcs ízanyagainak kialakulásához napos fekvést biztosítsunk neki 

Ellenállóképessége: a fagy iránt nem érzékeny. Repedésre nem hajlamos, a moniliának elég jól ellenáll.

Termőhely igénye: középkötött, jó víz- és tápanyag-ellátottságú, agyagos talajon jól fejlődik.

Gazdasági értéke: értékes árufajta, ezért szaporítását és telepítését fokozni kellene, kiskertekbe is ajánlható.

Ültetési távolság: 8 m

Gondozás:
1/ a szabadgyökérrel ültetett gyümölcsfa oltványokat ültetést követően tavasszal metszeni szükséges, hogy a lombozat és a gyökér megfelelő arányát beállítsuk (https://www.youtube.com/watch?v=USN-VaqMRTo&t=3s);
2/ a lombkorona kialakításának első lépéseit kezdjük el

Helye az erdőkertben:
2-3 zóna

Megjegyzés:
minősége legelső osztályú csemegegyümölcs, mely a szállítást igen jól bírja, miért is érdemes volna vele kísérletezni


Forrás: Herszényi László: Gyümölcsfajta ismertetés (Budapest, Stephaneum Nyomda 1934.)
Rayman János – Dr. Tomcsányi Pál: Gyümölcsfajták zsebkönyve Budapest, Mezőgazdasági Kiadó 1964.

Disznódi fűszeres cseresznye - Szabadgyökeres, Sajmeggy alanyon adatai
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek