Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Feketicsi meggy - Konténeres

Telefonos ügyfélszolgálatÜgyfélszolgálat: +36-20/586-9493

A Feketicsi meggy rendkívül ellenálló fajta! Erről személyesen győződhettem meg Bácsfeketehegyen, ahol úton-útfélen ezzel a meggyel lehet találkozni.

Egy meglehetősen csapadékos évben jártam ott, és a permetszert soha nem látott fákon, a gombabetegségeknek és a levéltetveknek nyomát sem lehetett felfedezni. Hoztam haza kóstolót is, és a kukacok nem úsztak fel sem a mosóvízben, sem a befőtt lében.

Érés / fogyasztási idő: június 10. körül

Termékenyülés: jól termékenyül

Termőképesség: 5 éves kora körül fordul termőre, rendszeresen és jól terem

Leírása: termése 22 mm. Erősen festő levű, tehát antioxidánsban gazdag.

Felhasználás: azonnali fogyasztás (magas antioxidáns tartalmú). A legszélesebb körű felhasználás jellemzi (lekvár, dzsem, lé, pálinka, bor, likőr, stb)

Ajánlott termőtáj: országszerte ajánlható, főleg a mélyrétegű vályogtalajokon

Növényvédelem: teljesen edzett, ellenálló a betegségekkel, kártevőkkel szemben


 

Vásárolja meg most kedvező áron Feketicsi meggy - Konténeres termékünket és válogasson további gyönyörű növényeink és kiegészítőink közül és máris élvezheti a természet szépségét és a kertészkezdés örömét!

Videó
Nincs raktáron
21 990 Ft
Érdeklődjön
vagy
Ingyen szállítás

Rendeljen ingyen szállítással 25.000 forinttól

Több, mint 300 féle gyümölcsfa

Több, mint 300 fajta gyümölcsfából válogathat

Szakértői ügyfélszolgálat

Kérje szakértőnk segítségét a +36-20/586-9493 számon

Őseink hagyatéka

Ősi magyar gyümölcsfákat termesztünk

Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Feketicsi meggy - Konténeres leírása

A feketicsi meggy főbb jellemzői A meggy táplálkozásbiológiai értékét nemcsak a beltartalmi adottságok, hanem ezeknek élvezeti szempontból kedvező aránya, utolérhetetlen íze, harmóniája adja. Feldolgozott formában a beltartalmi anyagok koncentrálódása révén megnő az élvezeti értéke, és egyes termékek az energiapótolásban is szerepet játszanak. Készülhet belőle: befőtt, íz, dzsem, édesipari termékek, likőr, szörp, üdítőital, bor és pálinka. Ezen kívül még mélyhűtésre és színanyag kivonásra is kiváló. A meggy mint gyógynövény is felhasználható. A gyümölcséből készült cukros befőtt enyhe hashajtó hatású, a kocsányából készült gyógytea köhögéscsillapító, ugyanakkor hörghurutra és gyomorbántalmak kezelésére is kiváló. A feketicsi meggy egy helyi tájfajta, amely kedveli a Feketics környéki jó minőségű, mélyrétegű vályogtalajt, középerős növekedésű, korán termőre fordul, gyümölcse nagy értékű (kemény húsú, lédús, festőlevű, magas sav- és cukortartalmú, kiváló ízű és zamatú). Nagyfokú ellenállóságot mutat a betegségekkel szemben. A feketicsi meggytermesztés érdekessége és talán egyedisége abban rejlik, hogy a termesztett „meggyfajták” egy helyben kialakult tájfajta tagjai, amelynek eredete ismeretlen. Nagymérvű termesztését a múltban könnyű szaporíthatóságának (magról és gyökérsarjakról), és kiváló gyümölcsminőségének köszönhette. Az évek folyamán a szaporításból adódóan különböző típusai alakultak ki. Ezen meggytípusok szelekciója folyamatban van, valamint a fajta elismertetése is elkezdődött. Az első meggyfákat még a 60-as évek elején nagyapám ültette a szőlő közé. Ekkoriban ezt a korán érő nagy szemű édes meggyet jól lehetett értékesíteni a környező piacokon. Ültetvényt a 60-as évek végen telepített. Nagyapámnak 600 meggyfája volt. A 70-es évek végén a meggytermesztés válságba jutott és a feketicsiek többsége kipusztította az ültetvényét. A mi családunk kitartott a meggytermesztés mellett. Napjainkban 400 meggyfánk van. A meggy szeretete apáról fiúra száll, csakúgy, mint a pálinkafőzés tudománya. (Horkai Zsolt)

Dr. Apostol János véleménye:„A 'Feketicsi fekete' meggy a térségre jellemző fajtakör, olyan értékes meggy populáció, melynek egyedei kiváló termesztési gazdasági és élelmezés-egészségügyi előnyöket testesítenek meg. A fentiek alapján az a véleményem, hogy termesztésének nagyarányú felfuttatása jelentős hasznot hozhat mind a térségnek mind az egész országnak. Így nagyobb arányú termesztésbe vonása támogatásra érdemes. Véleményemet az alábbiakkal indoklom:- a fajta gyümölcse tetszetős, sötétbordó, mérete 22 mm körüli átmérőjű, középkémény, íze kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, a gyümölcs húsa és leve sötétvörös, erősen festő, finoman rostos, bőlevű. Magja kicsi, kissé húshoz kötött, ovális alakú. Különösen értékes a fajta színanyag összetétele. Színanyaga a feldolgozás (befőtt illetve lékészítés) során nem veszti el ragyogását, így valószínűleg igen szép ragyogó színű meggylé készíthető belőle. A többi meggyfajta színanyagai a feldolgozás alatt megbarnulnak. Feltehetően ez a színtartóképesség a jelentős antioxidáns tartalmának köszönhető, mely élelmezés-egészségügyi szempontból lehet rendkívül jelentős. Az antioxidánsok bizonyos fokú védelmet jelentenek a rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben. Magas szárazanyag tartalma, mely főképpen cukorból áll különlegesen gazdaságos lehet mind a konzerv, a mélyhűtő, mind a szeszipar számára. - A fajta fája rendkívül egészséges, a látottak alapján mindennemű vegyszeres növényvédelem nélkül ellenáll a moníliás és a blumeriellás betegségeknek, valamint a cseresznyelégy és levéltetű károsításának is.A fentebb említettek alapján a fajtakör szelektálásával létrehozható egységes fajta rezisztenciájánál fogva rendkívül alkalmasnak látszik a biotermesztés számára. Vegyszeres növényvédelem nélkül termesztve gyümölcse és a belőle készíthető feldolgozott, termékek a termesztési helynek megfelelő márkavédelemmel elláthatóan és a biotermékekre jellemzően magasabb áron értékesíthetők mind a belföldi mind az unió piacán.Összefoglalva véleményem szerint a ' Feketicsi fekete ' meggy fajtaegységesítést szolgáló szelektálás után nagyobb arányú termesztésre alkalmas és javasolom a termesztésbe való bevezetését.”

Jelenleg folyamatban van a feketicsi meggytípusok szelekciója, melyet Dr. Apostol János segítségével kezdtünk el a nyáron. A mezőgazdasági minisztérium is támogatja ezen tevékenységünket és a csacsaki kutatóintézet is igen érdeklődik a meggyünk iránt, ők is a segítségünkre vannak. Kiválasztottunk 9 ígéretes meggytípust, melyeket további kísérletekben vizsgáljuk az idén. Ezeket a típusokat augusztusban szemzéssel leszaporítottunk, ezeket az oltványokat őszre elültetjük egy kísérleti parcellába, további kísérletek és összehasonlítások céljából. És persze a legjobb típusokat fajtaelismertetésre szánjuk.

Feketicsi meggy - Konténeres adatai
Termékenyülés
Öntermékeny
Érési időszak
Korai
Ellenálló képesség
Ellenálló
Termés
Közepes
Eredet
Tájfajta
Mérete
Normál konténeres
Ültetési hely
Bárhol ültethető
Cikkszám
sku-17139
Vélemények
Átlagos értékelés:
5 (3 vélemény)
(3)
(0)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Igazolt vásárlás
Szalai Ákos
2023.10.18
Nagyon elégedett vagyok mindennel amit rendeltem a minőséggel a kiszállítással! Jó munkát és sok sikert kívánok az egész csapatnak!
Képek:
Feketicsi meggy - Konténeres
Feketicsi meggy - Konténeres
Feketicsi meggy - Konténeres
B-né T.M.
2023.10.05
Gyors kiszállítás. Korrekt, megbízható áruház. Hozzáértés jellemzi. Perfekt csomagolás. Köszönöm!.
Varga István
2023.08.31
Profi csomagolásban pár nap alatt sértetlenül megérkezett a kis fácska. Hamarosan kiültetem földbe. Külön köszönet a két elektronikus könyvért. Nagy segítségemre lesznek abban, hogy megtaláljam kis fának a legmegfelelőbb helyet.
Hasonló termékek