Tudományos név: Prunus avium ’Vega’
Magyar név: ’Vega’ cseresznye
Hasonló név: ’Fertődi borostyán’ cseresznye, Cerisier sauvage ’Vega’ (fr)
Származás: Kanadai származású (Tehrani és Kerr, 1967.) A honosítási vizsgálatait Porpáczy Aladár és Szilágyi Kálmán végezte. Előzetes elismerése Fertődi borostyán néven történt, választék bővítő fajtaként állami elismerésére már Vega néven került sor. A "bikolor" fajták közé tartozó faja.
Hazai elterjedése: Magyarországon kevésbé ismert, inkább csak Csongrád megyében, valamint Szolnok megye déli részén, a Tiszazugban ismerik.
Termesztése: a belőle készített befőtt nagyon tetszetős, a minősége kiváló.
Hajtásrendszere: virágai közép-későn nyílnak, önmeddők. Jó pollenadót szükséges ültetni mellé. Pollenje jól termékenyíti a Germersdorfi 1, 3, Margit, Linda, Katalin, Hedelfingeni, Bigarreau Burlat, fajtákat. Fája közepesen erős növekedésű (inkább mérsékelt) és fölfelé törő koronát nevel.
Gyümölcs: mérete nagy (24 mm), tömege 7, 5 g körüli. Alakja valamelyest nyomott gömb; héja erős, világossárgás-pirosas alapszínű, élénkpiros márványozottsággal. A napos oldalon világos pirosra színeződik az árnyékos oldal citromsárga marad; húsa közepesen kemény, kissé ropogós. Repedésre nem hajlamos; íze jellegzetesen, kellemesen savanykás-édes, nem túl zamatos. A gyümölcsön keletkezett szállítási foltok a feldolgozás során eltűnnek.
Fényigény: napos helyet válasszunk ültetésére
Ültetési távolság: 8 m
Gondozás:
1/ a szabadgyökérrel ültetett gyümölcsfa oltványokat ültetést követően tavasszal metszeni szükséges, hogy a lombozat és a gyökér megfelelő arányát beállítsuk (https://www.youtube.com/watch?v=USN-VaqMRTo&t=3s);
2/ a lombkorona kialakításának első lépéseit kezdjük el
3/ a fiatal fák tövét mulccsal védjük és gondoskodjunk aszályos időben a víz utánpótlásáról
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna