Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A gyümölcsök ritkítása és útifű kivonat készítése

Csodakertész
2022. 06. 03. 00:00:00
A gyümölcsök ritkítása és útifű kivonat készítése
Hogyan ritkítsuk a sűrűn álló gyümölcsöket? Hogyan készítsünk köhögéscsillapító kivonatot az útifűből?

Az idei tavasz kegyes volt hozzánk, mivel a fagyok nem vitték el az idei gyümölcstermést. Így egyes gyümölcsfajoknál azt tapasztalhatjuk, hogy a fejlődő gyümölcsök szorosan állnak egymás mellett és akadályozzák egymás fejlődését, beérését és színeződését.

 

Alapelv: két gyümölcs között egy harmadik is férjen el

A gyümölcsrikítást az alma, a körte, a sárgabarack, az őszibarack és a nektarin fákon feltétlenül el kell végezni és a gyümölcsöket annyira kell megritkítani, hogy a teljes kifejlődésük után a két, szomszédos gyümölcs között egy fejlett harmadik is elférjen!

 

Alma és körte ritkítása

Az alma és a körtefák gyümölcsei a termőrészen csoportosan helyezkednek el. Ezek közül csak 1-2 egészséges, szép gyümölcskezdemény maradjon meg, a többit ollóval, a kocsány közepén le kell vágni.

 

Barack és szilva ritkítása

A csonthéjasok gyümölcsritkítása azért is különösen fontos, mert a csonthéj kialakításához a fa igen sok tápanyagot használ fel, ami a megmaradó gyümölcsök húsát növelhetné. A felesleges gyümölcsöket csavarással lehet a termőrésztől elválasztani.

 

Mikor gyűjtsük az útifüvet?

Virágzás előtt kell szedni a nagy levelű (Plantago major) és a lándzsás levelű (Plantago lanceolata) útifű levelét.

    

Lándzsás vagy keskeny levelű útifű (Plantago lanceolata)

 

                

Nagy vagy széles levelű útifű (Plantago major)

 

Hogyan készül a szirup?

Legjobb lett volna a lándzsás útifű, de mivel a nagy levelű útifű terem nálunk széltében-hosszában, és ennek is ugyanolyan a hatóanyaga, így ebből szedtem egy nagy adagot, megmostam, nagyjából összemetéltem. Nagy, 5 literes üvegbe gyömöszölve rétegeltem cukorral. Napon kell érlelni 2-3 hétig.

       

Útifű kivonat készítése naponérleléssel

 

Mire jó az útifű kivonat?

A lándzsás útifű teáját baktériumölő, nyálkaoldó hatása miatt elsősorban légzőszervi betegségekre, köhögésre, asztmára alkalmazzuk. Kiváló köhögéscsillapító. Sebgyógyító, gyulladácsökkentő, ezért ekcémára is használhatjuk. A frissen szedett útifüvet megmossuk, a levél hátoldalán lévő vastag erezetet körömmel megnyomkodjuk, és az ekcémás helyekre dörzsöljük a levét. Külsőleg alkalmazhatjuk még aranyérre és rovarcsípések kezelésére is.

Tartalomhoz tartozó címkék: gondozás heti teendok
Az oldal tetejére