Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Magyar kajszi C.235 - Szabadgyökeres
Magyar kajszi C.235 - Szabadgyökeres
7 390 Ft

Magyar kajszi C.235 - Szabadgyökeres

A Magyar kajszi C235 a legízletesebb sárgabarackfajtája a Kárpát-medencének. Nagyanyáink ebből a fajtából készítették gyermekkorunk felejthetetlen ízű sárgabarack lekvárjait.

Termékenyülés: öntermékeny, virágzása korai, jó pollenadó

Termőképessége: általában rendszeresen és bőven terem, korán termőre fordul, nagy terméshozamokra képes

Érési idő:
július második fele (középidő)

Gyümölcse: 
közepesen nagy, oldalról kissé lapított, tompa kúp alakú; héja narancssárga, kárminpirossal belehelt, finoman molyhos; húsa narancssárga, kissé rostos, lédús, aromában gazdag; íze közepesen édes, gyengén savas; magürege tág, magbele édes, kocsánya középhosszú, vastag barnás bordó-piros színű, jellegzetes zamattal; jól szállítható

Felhasználás:
kiváló beltartalmi tulajdonságú gyümölcsei frissen és feldolgozásra (lé, befőtt, pálinka, lekvár) egyaránt megfelelnek

Termőhely igénye: nem igényes fajta, legjobban a középkötött vályogon és a kötött altalajú homokon fejlődik

Ellenállóképesség: a késői fagyokra érzékeny; Moníliára és Sharka vírusra közepesen fogékony

Vásárolja meg most kedvező áron Magyar kajszi C.235 - Szabadgyökeres termékünket és válogasson további gyönyörű növényeink és kiegészítőink közül és máris élvezheti a természet szépségét és a kertészkezdés örömét!

Termékenyülés
Öntermékeny
Érési időszak
Középidő
Termés
Nagy
Eredet
Történelmi magyar fajta
Ültetési hely
Bárhol ültethető
Termés állaga
Középkemény
Konzisztencia
Lédús
Raktáron
7 390 Ft
A vásárlás után járó pontok: 369 Ft
vagy
Ingyen szállítás

Rendeljen ingyen szállítással 25.000 forinttól

Több, mint 300 féle gyümölcsfa

Több, mint 300 fajta gyümölcsfából válogathat

Szakértői ügyfélszolgálat

Kérje ügyfélszolgálatunk segítségét a +36-20/407-3213 számon

Őseink hagyatéka

Ősi magyar gyümölcsfákat termesztünk

Magyar kajszi C.235 - Szabadgyökeres leírása

Tudományos név: Prunus armeniacum L. 

Magyar név: Magyar kajszi C235

Hasonló név: 
Magyar legjobb, Kecskeméti kajszi, Korai magyar, Kőrösi kajszi

Származás:
ismeretlen. Magyarországról terjedt el szerte Európába, ezért sokan magyar eredetű fajtának tekintik. A Magyar kajszi első leírója Lucas. A típust Glockner véletlen magoncként találta Enyeden 1868-ban, s Magyar legjobb néven küldte meg Lucas-nak. A „Horti Germaniae”-ban leírt magyar származású kajszit „magna et optima” (azaz „nagy” és „legjobb”) jelzőkkel írta le. Az utóbbi években kiderült, hogy a Magyar kajszi fajtaköre gyakorlatilag megegyezik a Krasznoscsokij (Pirospofás) fajtakörrel. A nemzetközi közmeggyőződés, valamint magyarországi nagy alakgazdagsága miatt joggal tekinthetjük magyar származásúnak, de teljes alakkörének kialakulása nem feltétlenül csak a Kárpát-medencében mehetett végbe. Európa legelterjedtebb fajtája. A Közép-Rhone völgyétől a Duna völgyén át a Kaukázusig vezető fajta még napjainkban is.
A C235 változatot Nyújtó Ferenc és munkatársai szelektálta, alternanciára kevésbé fogékony.
Államilag elismert árufajta.

Hazai elterjedése: áru-gyümölcsösökben 45, 4%, üzemi gyümölcsösökben 43, 8%

Hajtásrendszere: fája közepesen erős növekedésű, koronája kusza, levele középnagy, széles tojásdad alakú. Vesszeje középerős, zömök, vastag, barnás színű, amelyen sötétbordó bemosás van. Koronája nagy, széthajló, csüngő ágú, nyomott félgömb alakú.  

Ajánlott termőhely: a kajszi éghajlati igényeinél elsősorban a hőmérséklet játszik igen fontos szerepet. Ott termelhető, ahol az éves középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 10 ℃-ot, nyáron pedig a 18 ℃-ot. Télen, amikor a hőmérséklet a – 25 ℃ alá süllyed fagykárt szenvedhet. Különösen jelentős fagykár érheti, ha télen egy melegebb időszakot (+ 5- + 15 ℃) újabb erős lehűlés (-15 ℃) követ. A fa virágai és a kötődött gyümölcsök -2, -3 ℃-nál hidegebbet nem bírnak elviselni.
Csapadékigénye nem haladja meg a 600 mm-t. Talajigényéről elmondható, hogy legkedvezőbbek a meleg, könnyű, homokos, jó levegőgazdálkodású talajok, melyekben nem túl nagy mélységben (100-150 cm) jó vízgazdálkodású, ásványi anyagokban gazdag agyagréteg húzódik. A homokot lösz, köves murva vagy apró szemű kavics is helyettesítheti.

Fényigény: a kajszi igen napfényigényes. Az igazán értékes ízét, zamatát és színét csak ott kapja meg, ahol az éves napfényes órák száma eléri az 1800-1900 órát.

Gazdasági értéke: a Borsi féle kései rózsa fajta mellett a legértékesebb kajszifajtánk, amely friss fogyasztásra, konzervipari feldolgozásra és export célokra egyaránt a legjobban felhasználható. Nagymértékű további telepítése az áru-gyümölcsösökben és házikertekben is indokolt.

Ültetési távolság: 7 m  

Gondozás:
1/ a szabadgyökérrel ültetett gyümölcsfa oltványokat ültetést követően tavasszal metszeni szükséges, hogy a lombozat és a gyökér megfelelő arányát beállítsuk (https://www.youtube.com/watch?v=3oZEFbPUG90&t=1s );
2/ a lombkorona kialakításának első lépéseit kezdjük el
3/ a fiatal fák tövének mulccsal történő takarása javítja az oltványok nedvesség ellátását, az aktív talajélet a növények egészségét támogatja

Helye az erdőkertben:
2-3 zóna

Forrás:
Soltész Miklós, 1988: Gyümölcsfajta ismeret és –használat
Rayman János – Dr. Tomcsányi Pál: Gyümölcsfajták zsebkönyve Budapest, Mezőgazdasági Kiadó 1964.

Magyar kajszi C.235 - Szabadgyökeres adatai
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek