Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
2.490 Ft
Menny.:db

Youtube videók

Murano folytontermő szamóca csomag (3 db/csomag) - Konténeres

Elérhetőség: Raktáron

Gyümölcse júniustól - októberig érik. Nagyméretű gyümölcse élénk színű, kármin piros, kissé megnyúlt, kúp alakú. Édes, zamatos, ízletes fajta. Jól ellenáll a gyökérpenésznek és a lisztharmatnak. Kiemelten fontos a szamóca megfelelő vízellátása, még téli, napsütötte napokon is.

1 csomag 3 db szamócát tartalmaz

Származás: Olaszország
Leírás: édes, ízletes, szilárd húsú és leveses
Termőhely: jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag
Fényigény: napos, félárnyékos fekvés
Felhasználás: friss fogyasztás, dzsem, fagyasztás
Érési idő: június-október
Ültetési távolság: 30x30 cm
Szállítás: 9×9-es cserép, 3 db/csomag
Ellenállóképesség: jól ellenáll a gyökérpenésznek és a lisztharmatnak

Kiszerelés:
Konténeres
Mérete:
Kis konténeres
2.490 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Milyen talajt szeret a szamóca?

A szamóca legjobban laza, tápanyagdús, semleges kémhatású talajt kedveli. Termesztésére viszont nem alkalmas a túlságosan kötött, hideg, mélyfekvésű, köves vagy aszályra hajló talaj.  A lúgos talajokon szenved, és gyorsan elpusztul.

Nagyon fontos ültetéskor a sok tápanyag. Saját komposztot keverjünk komposztált trágyával, trágyagranulátummal és dolgozzuk a talajba. Virágzás előtt érdemes akár csalánlével tápoldatozni.

Mikor ültessük?

A szabadgyökeres palántákat augusztustól októberig lehet ültetni, hogy a tél beállta előtt még jól begyökeresedjenek és a következő tavaszon már termést érlelnek.

Másik lehetőség: kora tavasszal a frigo palánták ültetése, melyek hűtőházban kapták meg a terméshozáshoz szükséges hideghatást. Mi is ezt tettük, a frigo palántákat április elején konténerekbe ültettük, amelyek így időkorlát nélkül kiültethetők a szabadbföldbe.

Hogyan ültessük a szamócát?

A szamócánál nagyon fontos az ültetési mélység betartása. A mélyre ültetett palánták gyakran azért nem erednek meg, mert a tenyészcsúcs (szívlevél) föld alá kerül, befullad és elpusztul, ha pedig a palánták magasra kerülnek, gyorsan kiszáradnak. A palántákat ezért olyan mélyre kell ültetni, ahogyan eredetileg a konténerben voltak.

Sík vagy bakhátas termesztés?

Az egyszer termő fajtákat a biokertekben hagyományos síkművelésben szokták szalmamulcs takarással. Itt a mulcs leginkább a gyümölcs védelmére szolgál, hogy az eső, vagy locsolóvíz ne verje fel rá a talajszemcséket és kórokozókat.

A bakhátas művelés nagyobb  és korábbi termést nyújt.

Fólia vagy szalmatakarás?

A fólia praktikus, az indák nem tudnak úgy legyökeresedni, nem gyomosodik. De a saját tapasztalatom, hogy nem tudtam annyi vizet adni, amennyi elegendő lett volna. A szalmatakarás környezetbarát, nemcsak takar, de a szalma folyamatos bomlása, támogatja a talaj mikrobiológiáját is. A vegetáció során a szalmát többször is pótolni kell.

Ültetési távolság

Soros ültetés: 40-50 cm sortávolság, 30 cm tőtávolság. (40x30 cm)

Ikersoros: az ikersorok között kényelmesen el lehessen járni az 50-60 cm, 20 cm ikersor távolság, és 30 cm tőtávolság. (50x20x30 cm)

Víz és még több víz!

Ha vastagon mulcsozunk 20-25 cm, akkor a talaj nedvesen tartása nem akkora gond. De a nyári hőségben nagyon oda kell figyel az öntözésre, hiszen a szamóca gyökerei nincsenek mélyen, és ebben az időszakban készül fel a következő év terméshozására.

Meddig terem?

Az ültetést követő első évben kevesebbet, a második-harmadik évben a legtöbbet. Ezután már nem érdemes bent tartani, mert a bogyók elaprózódnak.

Egyszer termők május-júniusban néhány hét alatt leteremnek, szép nagy bogyókkal dicsekednek.

A folytontermők szinte folyamatosan hozzák a termést, de ezek inkább csemegézésre elegendőek, befőzéshez nem igazán.

Csigakérdés

A csigákkal lehet versenyt enni, vagy lehet nekik csapdát állítani sörrel töltött edények földbesüllyesztésével.

Szaporítás

Ha egyszer sikerült valami nagyon fonom fajtára szert tenni, akkor azokat a töveket jelöljük meg és az indák alá tegyünk földdel töltött cserept, az indákat rögzitsük nagyobb kavicsokkal a talajhoz. Majd néhány hét múlva leválaszthatjukaz az anyanövényről és a végleges helyükre ültethetjük. Egyébként a kacsokat vágjuk le, különben az anyanövénytől vonnak el tápanyagot.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére