Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Fekete folyás diófa törzsén

Csodakertész
2022.04.18 00:00
Fekete folyás diófa törzsén
A diófának ezt az új betegségét dió sekély kéregrákjának nevezték el, a Brenneria nigrifluens baktérium okozza. A diófa kérgén kéregrepedést és abból előtörő barnás feketés színű folyást idéz elő.

A betegség Európában 25 évvel ezelőtt lépett fel először, hazánkban 2012-ben azonosították. Azóta az ország számos részén megtalálták. Jellemző, hogy fiatal 2-3 éves fákat is, és az idős, kifejlett fákat is megfertőzi. A fák kérgen – a vázágakon is – sekély, szabálytalan alakú repedést, úgynevezett fekélyt okoz. A fekélyekből a tenyészidőszakban bármikor szivárog a feketés folyadék. A seb alatt a fa szövete általában sötét színű (nekrózis), de ez a színelváltozás nem hatol mélyre. A fertőzés befolyásolja a fa erőnlétét, a fa legyengül, termésmennyisége is lecsökken. Leveleit korábban veszti el, az öregedési folyamat felgyorsul, ami a fa pusztulását vonhatja maga után.

                                                     diófa

A kórokozó számára a 28-30 °C kedvező. Szakemberek azt feltételezik, hogy a fakérgen keletkező sebzéseken (természetes repedések, sérülések) hatol be a baktérium, onnan indul meg a fertőzés. Betegség elterjedésében fő szerepet játszanak a fákat ért stresszhatások: szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, változó tápanyagellátás, hőstressz, az egyenetlen vízellátás miatt fellépő aszálykár, a talaj öntözésének elmaradása. Sebekben és váladékokban telel át a kórokozó. Vizsgálták a sebek tisztításának, réztartalmú készítményekkel végzett kezelésének védekezésben betöltött szerepét. Sajnos a fák ezzel a beavatkozással nem mentesíthetők a betegségtől, de a folyamat lassítható.

A védekezés a megelőzésen alapul. Megfelelő, optimálishoz közelítő termesztési körülményeket kell biztosítani a diófák számára. A fa immunrendszerének erősítése pl. komposzttal, baktériumtrágyával. Kerülni kell a fás részek sérüléseinek lehetőségét. Különös jelentősége van az őszi és rügypattanáskor végzett rezes lemosó permetezéseknek a kórokozó visszaszorításában. Oltványok telepítésénél is nagy figyelmet érdemel a kéregvédelem, mivel a fiatal, néhány éves fákat is már megfertőzheti.

A dión előfordul egy ehhez hasonló baktériumos betegség a dió mély kéregrákja (Brenneria rubrifaciens). A két kéregrák betegséget tünetek alapján nem lehet szétválasztani, meghatározásuk speciális laboratóriumi vizsgálatokkal történik.

forrás: dr. Némethy Zsuzsanna, agroforum.hu