Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Mézbogyó


Talaj: a mézbogyó talajjal szemben egyáltalán nem igényes. Van azonban néhány szempont, melyeket érdemes szem előtt tartani. A nagyon kötött, nehéz, agyagos talajokat, valamint a szervesanyag nélküli, laza homoktalajt nem kedveli. Ideális számára a középkötött vályog talaj.

A túlságosan száraz talajban az öntözésről fokozottan gondoskodni kell, főleg az első 2-3 évben.

Jó alternatív növénye az áfonyának, ugyanis a pH tűrése jóval szélesebb annál. A talaj 5 és 8 pH értéke között is jól érzi magát, legkedvezőbb azonban számára az 5,5-6,5 pH értékű talaj.

Víz: kedvezőtlen talajfeltételnek számít számára a pangó víz, ezért vízállásos, magas talajvízszintű, belvizes területekre nem való.

A mézbogyók kimondottan kedvelik a jó vízáteresztő, nyirkos, üde talajokat. Száraz körülmények között a gyümölcs érése elmarad a várakozástól, sőt a termések idő előtt lepotyognak a bokorról. Ilyen esetekben a hiányzó vizet öntözéssel és esetleg párásítással kell pótolnunk, de köztes műveléssel is segíthetünk a növényeken.

Fény: kedvező számára a teljes napsütés, viszont a 2022-es év nyári sugárzását figyelembe véve számítani kell a napégés jelenségére, ezért némi árnyék, részleges fény biztosítását javasoljuk (köztes művelés).

Hőmérséklet: a mézbogyó Magyarországon télálló, fagyvédelemről nem kell gondoskodni. Télen elviseli akár a -45oC-ot, virágai -8oC-on sem károsodnak. A késő tavaszi fagyok az új hajtásokban nem tesznek kárt.

A városi körülményeket jól tűri!

Ültetés: az ültetéshez szerves trágya (istálló trágya, komposzt, trágya granulátum,) használatát javasoljuk. Ültetvény telepítése előtt 8-10 kg/m2, tövenkénti telepítésnél 8-10 kg/ tővel számoljunk.

Ezt követően a talajt takarni kell szálas szervesanyaggl, faaprítékkal, komposzttal stb.

Kórokozók és kártevők: kedvező ültetési feltételek mellett a kék mézbogyó nem beteges. Előfordulhat azonban, hogy extrém időjárási viszonyok között lisztharmat vagy nagyon magas hőmérséklet és sugárzás (2022-es év) mellett napégést tapasztalunk a levélen.

Száraz nyáron, erős aszály és légszárazság mellett moly, levéltetű és takácsatka is felütheti a fejét.

Általánosságban elmondható azonban, hogy a kék mézbogyó kevésbé hajlamos a megbetegedésre.

Tápanyagutánpótlás: fontos a talajtípus, fontos a kiegyenlített tápanyagú komposzt, a szerves trágyázást január végén kell elkezdeni, mert áprilisban már gyümölcs van a bokrokon, addigra a káliumra is szükség van.

Választékunkban megtalálhatók a legjobb minőségű gyümölcsfák, amelyek garantálják a bőséges termést és a friss gyümölcsök élvezetét. Akár alma, körte, cseresznye, szőlő vagy diófákra van szüksége, nálunk megtalálja a legjobb fajtákat, de itt nem álltunk meg, olyan különleges gyümölcstermő fákkal is rendelkezünk, mint például banán, füge vagy kivi! Szakértő kertészeink segítenek a megfelelő fajták kiválasztásában, hogy a kertje évszaktól függetlenül mindig gyümölcsökkel terhes legyen.

Ha a dísznövények varázslatos világában szeretne kalandozni, válogasson kínálatunkban található díszfák és cserjék közül, amelyek nemcsak a kertet díszítik, hanem madarakat és pillangókat is vonzanak.. Az exkluzív és egyedi fajtáknak köszönhetően kertje garantáltan kitűnik majd a tömegből. Válasszon színpompás rózsáink közül, vagy varázsoljon virágba borult környezetet az elegáns levenduláinkkal.

Konyhakertje gazdagításához is biztosítunk széles választékot konyhakerti növényekből. Friss zöldségek és fűszernövények termesztése még soha nem volt ennyire egyszerű. Legyen szó paradicsomról, paprikáról, bazsalikomról vagy kakukkfűről, a legjobb minőségű növényeket kínáljuk, hogy otthoni kertjében mindig friss és ízletes terményeket szedhessen.

Csodakertész Barna Faiskola webáruházában nemcsak kiváló minőségű növényeket talál, hanem széles választékot kínálunk kertészeti kiegészítőkből is, amelyek segítenek Önnek a kert gondozásában és szebbé tételében. Többféle szerszám közül válogathat, amelyek hozzájárulnak a hatékony és könnyed munkavégzéshez. Szerszámaink kiváló minőségű anyagokból készülnek, hogy hosszú élettartamot és megbízhatóságot biztosítsanak.

Ha szeretne gondoskodni növényei öntözéséről, kínálunk különféle öntözőrendszerek és öntözési kiegészítőket. Ezek a kiegészítők segítenek hatékonyan és gazdaságosan öntözni kertjét, miközben megőrzik a vízforrásokat és elősegítik a víztakarékosságot.

Ne feledkezzünk meg a szakértelemről sem! Kínálatunkban találhatók olyan szakmai könyvek, amelyeket szakértőink is jó szívvel ajánlanak és segítenek hamarabb termőre fordítani kertje növényeit és megelőzni a betegségeket.

Rólunk mondták vásárlóink