Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szilvák, nemcsak pálinkának

2022. 07. 20. 00:00:00
Szilvák, nemcsak pálinkának
A szilvafák környezeti igényei viszonylag könnyen kielégíthetők. Pedig nem is annyira igénytelenek, mint inkább türelmesnek mondhatók, ami azzal is bizonyítható, hogy a szilvafák minden emberi gondoskodásra serényen válaszolnak. Akkor is teremnek gyümölcsöt, ha gazdátlanul árválkodnak, de ha kicsit gondozzák őket, akkor a termés mennyisége és minősége számottevően javul.

Környezeti igények

  • Fénykedvelő növény, de erre nem igényes. A téli hideget jól tűri, és – minthogy késő tavasszal virágzik – a korai fagyok ritkán ártanak neki.
  • Sekélyen gyökerezik, ezért a tartós csapadékhiánytól sokat szenved, a gyümölcseit elrúgja, ezért a rendszeres öntözésére érdemes berendezkedni.
  • Szilvát a szélsőséges futóhomok és a szikes talajok kivételével mindenütt lehet termelni, de legjobban a párás folyóvölgyekben érzi magát.
  • A szilvafák meghálálják a trágyázást. Ősszel 5-6 cm komposztot szórjunk ki és az év folyamán mulcsoljuk a fa környékét.
  • A myrabolán alanyon álló fajtákból közepes méretű fa nevelhető, ültetési távolságuk 6 m.

 

Vannak öntermékenyek és önmeddők is

Figyelembe kell venni, hogy a nálunk kedvelt fajták között számos  önemeddő akad: Althann ringló, Zöld ringló, Cacanska rana. Ezeket pollenadó fajtákkal együtt érdemes ültetni.

 

Szükséges a ritkító metszés

A csemeték 4-5. évben hozzák az első termést. Addig kell a koronát alakítani, de a ritkítást ezután se szabad abbahagyni, mert a szilvafák többsége hajlamos arra, hogy sűrű, szinte áttekinthetetlen koronát képezzen. Ezért a metszésnél az legyen a célunk, hogy a korona elsűrűsödését megelőzzük
A bőséges terméssel terhelt fákat a gyümölcsök kifejlődése idején fel kell támasztani, hogy az ágak lehasadását megelőzzük.

 

A gyökérsarjak sok energiát vonnak el

A szilvafajták jelentős része gyökérsarjat nevel. Ezeket idejében el kell távolítani oly módon, hogy a sarj körül a talajt kibontjuk és a sarjat a gyökérről letépjük. Így ugyan roncsolt seb keletkezik, de nem maradnak a sarj helyén rejtett rügyek, amelyekről újra kihajthatnának.

 

Ellenálló, rezisztens fajták

 

A szilvafáknak sokféle betegségük és kártevőjük van. Legveszedelmesebbek a vírusos fertőzések. A fertőzött fák gyengén fejlődnek, gyümölcsüket elhullatják, majd kipusztulnak.

    

 

 

 

szilvahimlő vírus tünetei

Ezért érdemes ellenálló (rezisztens: nincs a növényben a kórokozó) vagy toleráns (a fertőzés benne lehet, de tünet nem látszik) fajtákat ültetni.

Topfirst: himlővírussal szemben ellenálló, moníliára és szilvarozsdára kevésbé érzékeny

Topfive: toleráns a sharkavírusra, monília- és szilvarozsda-ellenállósága is nagyon jó

Elena, Hanita, Katinka, Topend plus, Presenta: Sharka-vírus toleráns

Tophit: levelei és fája nagyon edzettek és egészségesek. Toleráns a PPV-vel (himlő vírus) szemben, kevésbé fogékony a Moniliára és a szilvarozsdára

 

 

Együnk sokkal több szilvát!

Magyarországon kevéssé népszerű a szilva fogyasztása, pedig beltartalma figyelemreméltó. Kiváló étrendi hatásának köszönhetően a középkorban a Besztercei szilva aszalványát Nyugat-Európa patikáiban gyógyszerként árulták.
Aszalásával kevesen bíbelődnek így érdemes fagyasztani és téli reggeliken nyersen elfogyasztani vagy szilvalevest készíteni belőle.

 

Dr. Bálint György Minden héten szüret című könyve felhasználásával

 

Tartalomhoz tartozó címkék: fajtaismertető gondozás
Az oldal tetejére