Származása: Magyarországon őshonos. Népies neve vackor.
Leírása: a kifejlett vadkörte jellemző magassága 5– 20 m.
Termései hosszú kocsányú, gömbölyded: 2–3 cm átmérőjűek, éretten zöldessárga színűek, esetleg pirossal árnyaltak (gyakran a napsütötte oldalukon), ízük jellegzetesen fanyar. A termésfalak körül kősejtek találhatók, sokszor telejsen kőkemnnyé téve még az érett termést.l Vitamintartalma igen magas.
Felhasználása: nkáposztasavanyításhoz nélkülözhetetlen, téli csemege az aszalmány, bár alacsony a cukortartlama, de “orvosságnak” számító pálinka készül belőle, gyümölcslé és ecet alapanyag.
Alkalmazható legelőfásításokban, mezsgyékben és szegélyekben, viszont mérete és alakja miatt nem megfelelő választás kiskertbe. Kiváló szikes fásításra.