Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Véralma - Szatymaz - Szabadgyökeres

Ősi Szeged környéki fajta. A véralmát a régiek savanyúságnak használták. Ősszel érett, nagyon kemény almája volt. A régiek disznóvágásra érlelték. Azért véralma a neve, mert koromsötét a héja, a magház körül esetenként piros színeződés látható, a gyümölcs húsa gyakran rózsás színű.


Érési idő: augusztus

Termékenyülés:
öntermékeny

Termőképesség:
kielégítő

Leírás:
héja piros, húsa fehér, íze savanyú

Felhasználás:
ecet készítés, savanyítás

Ajánlott termőtáj:
Alföld

Ellenállóképesség: edzett

Vásárolja meg most kedvező áron Véralma - Szatymaz - Szabadgyökeres termékünket és válogasson további gyönyörű növényeink és kiegészítőink közül és máris élvezheti a természet szépségét és a kertészkezdés örömét!

Termékenyülés
Önmeddő
Érési időszak
Nyári
Ellenálló képesség
Edzett
Eredet
Régi fajta
Ültetési hely
Bárhol ültethető
Gyümölcs színe
Piros
Termés állaga
Középkemény
Konzisztencia
Lédús
Nincs raktáron
6 490 Ft
vagy
Ingyen szállítás

Rendeljen ingyen szállítással 25.000 forinttól

Több, mint 300 féle gyümölcsfa

Több, mint 300 fajta gyümölcsfából válogathat

Szakértői ügyfélszolgálat

Kérje ügyfélszolgálatunk segítségét a +36-20/407-3213 számon

Őseink hagyatéka

Ősi magyar gyümölcsfákat termesztünk

Véralma - Szatymaz - Szabadgyökeres leírása

Faj: Malus domestica

Származás:
Szeged környéke, Szatymaz

A véralma egy ősi Szeged környéki fajta. Ezeknek a fáknak a szaporítóanyagát Zsibók András nyugalmazott erdőmérnök gyűjtötte számunkra Szeged környékéről (Sándorfalva, Szatymaz) 2016-ban.

Bandi bácsi az alábbiak szerint jellemezte a véralmát:
"Az én gyerekkoromban volt egy almaültetvény Sándorfalván, abból 1 sor véralma volt. A véralma gyümölcse Szent Andráskor érett. A fa virágai önbeporzósak voltak, tehát a magányosan álló fák is hoztak termést.
A véralmát a régiek savanyúságnak használták. Ősszel érett, nagyon kemény almája volt. A régiek disznóvágásra érlelték. A 6 - 8 cm nagyságú almákat megmosták. majd egészben vagy félbe vágva belerakták egy 20 literes zsírosbödönbe. Disznóvágás előtt 1 - 2 nappal a bödönöket fölböntották, és a savanyított almát 5 l-es üvegekbe rakták át. Diszóvágásra káposztás paprika vagy véralma volt a savanyúság a hurka, kolbász mellé való.
Azért véralma a neve, mert koromsötét a héja, a magház körül esetenként piros színeződés látható, a gyümölcs húsa gyakran rózsás színű."

Véralma - Szatymaz - Szabadgyökeres adatai
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek