Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Zelíz alma - Konténeres

Telefonos ügyfélszolgálatÜgyfélszolgálat: +36-20/586-9493

Teljesen edzett almafa hófehér gyümölcshússal, tömött, később omlósabb, bőlevű, kevés savannyal emelt kellemes, aromás ízzel. Télire jól eltárolható

Érés / fogyasztási idő: téli, október/ október-március
Termékenyülés: jó
Termőképesség: későn fordul termőre, bőtermő
Felhasználás: nyersen fogyasztva télen
Leírás: fája fiatal korában gyengébb növekedésű. Gyümölcse kúpos tojásdad. Héja vékony, sima, zsíros tapintatú. Alapszíne értével szalmasárga, melyen a napos oldalon a rámosott piros fedőszínre, vagy néha e nélkül közvetlen az alapszínre sötétebb és még sötétebb piros csíkozás, lángozás van ráfestve. A napnak erősen kitett felületén a színeződés élénkebb. Húsa hófehér, tömött, később omlósabb, elég bőlevű, kevés savannyal emelt kellemes, aromás ízű.
Ajánlott termőtáj: Alföld
Ellenállóképesség: edzett

Vásárolja meg most kedvező áron Zelíz alma - Konténeres termékünket és válogasson további gyönyörű növényeink és kiegészítőink közül és máris élvezheti a természet szépségét és a kertészkezdés örömét!

Nincs raktáron
11 490 Ft
Érdeklődjön
vagy
Ingyen szállítás

Rendeljen ingyen szállítással 25.000 forinttól

Több, mint 300 féle gyümölcsfa

Több, mint 300 fajta gyümölcsfából válogathat

Szakértői ügyfélszolgálat

Kérje szakértőnk segítségét a +36-20/407-3213 számon

Őseink hagyatéka

Ősi magyar gyümölcsfákat termesztünk

Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Zelíz alma - Konténeres leírása

Faj: Malus domestica


További nevei: Ziriz alma, Ziliz alma, Iris alma

Származás: magyar, Duna-Tisza köze (Cegléd, Nagykőrös, Kecskemét, Szeged). Nagykőrös vidékén már 150 évvel ezelőtt is ismerték. Fenti adatok egy részét ennek az almának jó ismerőjétől, Havasy Mihálytól, Nagykőrös város tevékeny és neves főkertészétől, Kedves barátomtól kaptam

Érési ideje: Október-december, azonban megfelelő tároló helyen tárolva március végéig is eltartható.

Minősége: Elsőrendű piaci és háztartási, másodrendű asztali

Nagysága: Középnagy, ritkábban nagy

Alakja: Kúpos tojásdad. Zöme a középtájnál alább esik, honnét szabályosan gömbölyödve elég széles talpbab fogy el. Kelyhe felé mond kevesebb domborodással összébb húzódva kis bordácskákat vagy keskeny emelkedéseket mutat, Szűkebb karimában végződik. Szára rövid egyenes, vékony, bunkós vagy megvastagodott végű, sekély, tágabb, színes vagy néha gyengén rozsdamázas falú mélyedésben ül. Kelyhe többnyire nyílt, kehelylevélkéi középnagyok vagy kisebbek, gyengén bordázott vagy ráncos, színes falú mélyedésbe helyezettek.

Héja: Vékony, sima, zsíros tapintatú. Alapszíne értével szalmasárga, amelyen a napos oldalon a rámosott piros fedőszínre, vagy néha e nélkül közvetlen az alapszínre sötétebb és még sötétebb piros csíkozás, lángozás van ráfestve. .A napnak erősen kitett felületén a színeződés élénkebb.

Belseje: Húsa hófehér, tömött, később omlósabb, elég bőlevű, kevés savannyal emelt kellemes, aromás ízű. Magháza többnyire zárt, sok kisebb, ép magvakat rejtő. Kehelycsöve keskeny, elég mélyen lehatoló.

Fája: Fiatal korában gyengébb növekedésű. Ezért nehezebben nevel egyenes törzset. Egyébként teljesen edzett. Termőre fordulása az átlagnál későbben, 8-11 éves korában szokott beállni. Ezután azonban szinte évente rendesen és kielégítően terem. Vadalanyra oltva közép, vagy még inkább magastörzsű fának való. A rendszeres nyesést nem hálálja meg. Eléggé felfelé törekvő ágai nagy, terebélyes koronát nevelnek s ez megfelelő időközökben ritkítva szellős marad. Egymástól legalább 10-12 méterre ültetendő. Gyümölcsei jól állják helyüket a fán.

Termesztésére vonatkozóan megemlítem, hogy inkább homokra való almafajta. Ilyen helyen a magasabb és mélyebb fekvésekben egyaránt jól díszlik. Nagykőrös 5000 k.-holdas határában a legtovább élő almafa. Erre a vidékre tömegtermesztésre ajánlott. Szeged, Cegléd és Kecskemét vidékén is előfordul. A betegségek nem nagy kárt tesznek benne. Gyümölcsei az eltartást nagyon jól bírják. Viaszos felülete miatt ráncosodás nélkül késő tavaszig is könnyen eltarthatók, de gondos csomagolást kívánnak, mert törődésre hajlamosak. Neki való termőhelyen a nép kedvelt almája. Húsa mint kompót- főzve is – megtartja hófehér színét. A háziasszonyok téli konyhai használatra is szívesen vásárolják. Származása ma még bizonytalan.

Horn János

Zelíz alma - Konténeres adatai
Termékenyülés
Önmeddő
Érési időszak
Őszi/Téli
Ellenálló képesség
Ellenálló
Termés
Közepes
Eredet
Tájfajta
Mérete
Normál konténeres
Ültetési hely
Bárhol ültethető
Gyümölcs színe
Sárga
Termés állaga
Puha
Konzisztencia
Lédús
Cikkszám
sku-17758
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek